Πηνειός: Εξαφανίστηκε από τα νερά η κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 09:53 Πηνειός: Εξαφανίστηκε από τα νερά η κρεμαστή γέφυρα των Τεμπών

Δεκαπέντε νεκρούς, δύο αγνοούμενους και χιλιάδες εκτοπισμένους άφησε πίσω της η καταστροφική κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η στάθμη του νερού στον Πηνειό βρίσκεται πλέον στα 8 μέτρα, ενώ στην Κοιλάδα των Τεμπών έχει σημάνει συναγερμός.

Η εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στη λάσπη ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε υποδομές, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, συνολικά 4.486 διασώσεις και απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την περασμένη Τρίτη έως χθες το βράδυ, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 10.313 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Συναγερμός στην Κοιλάδα των Τεμπών

Στον Πηνειό με την κατασκευή αναχωμάτων επικεντρώνουν οι αρχές τις προσπάθειές τους, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει υπερβεί τα όρια συναγερμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στάθμη του Πηνειού έπεσε στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και το κέντρο της Λάρισας διαφεύγει τον κίνδυνο ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού.

Μάλιστα, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του δήμου Τεμπών στο Facebook φαίνονται τα νερά που γέμισαν την κοιλάδα να έχουν σχεδόν καλύψει την κρεμαστή γέφυρα.

Ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά στη Λάρισα είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου, πολλά από τα οποία παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό. Δημοφιλείς παραλίες έδωσαν τη θέση τους σε ένα τοπίο απόκοσμο, όπου η θάλασσα έγινε καφέ από το χώμα, τη λάσπη και τις φερτές ύλες που κατέβασαν οι χείμαρροι. Χωρίς πρόσβαση εξακολουθούν να βρίσκονται αρκετές περιοχές λόγω των τεράστιων ζημιών, στο οδικό δίκτυο.

Στο Βόλο, που βρίσκεται ακόμη κάτω από τις λάσπες, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Οι συνοικίες υδροδοτούνται εκ περιτροπής, ενώ το νερό δεν είναι πόσιμο.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση