Ελιές με GPS! Πώς οι Ισπανοί τσακώνουν συμμορίες που ραβδίζουν ξένους ελαιώνες

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023 13:30 Ελιές με GPS! Πώς οι Ισπανοί τσακώνουν συμμορίες που ραβδίζουν ξένους ελαιώνες

GPS έχουν βάλει στις ελιές τους παραγωγοί στην Ισπανία που βλέπουν τον πολύτιμο καρπό να εξαφανίζεται από τα δέντρα τους μέσα σε λίγες ώρες. Μάλιστα, η κλοπή ελαιόλαδου, αλλά και του καρπού της ελιάς είναι πλέον συχνή και στην Ελλάδα.

Ο Μύρωνας Χιλεντζάκης, παραγωγός στην Κρήτη μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας το μεγάλο πρόβλημα στο ελαιόλαδο, καθώς φέτος η παραγωγή είναι ιδιαίτερα μειωμένη και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευτεί.

Ο κ. Χιλεντζάκης αποκάλυψε πως οι κλοπές ελαιόλαδου μπορεί να γίνει σε πολλά στάδια. Στην Ισπανία σε μία περίπτωση έκλεψαν το χύμα λάδι από επιχείρηση με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποστεί ζημιές 450.000 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε άλλη περίπτωση έκλεψαν το ελαιόλαδο έτοιμο, συσκευασμένο στα μπουκάλια…

Όπως αποκάλυψε ο ελαιοπαραγωγός, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα είναι συχνή και η κλοπή του καρπού από τα ελαιόδεντρα. Επιτήδειοι φτιάχνουν συμμορίες και ραβδίζουν όποιες ελιές βρίσκουν γεμάτες καρπό… 

Μάλιστα, στην Ισπανία οι παραγωγοί κατάφεραν και βρήκαν τρόπο για να αποτρέψουν την κλοπή των καρπών από το δέντρο. Έφτιαξαν ένα ομοίωμα ελιάς, όπου μέσα ενσωμάτωσαν gps. Οι παραγωγοί κρεμούν τον καρπό – gps στο δέντρο και μόλις αυτό μετακινηθεί, το gps ενεργοποιείται.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν και εντόπισαν συμμορίες που είχαν ξεγυμνώσει τα ελαιόδεντρα σε χωριά της Ισπανίας.

Ο κ. Χιλεντζάκης σημείωσε πως η κλοπή του ελαιόκαρπου είναι συχνή και στην χώρα μας. Ωστόσο, τόνισε πως στην Ελλάδα πολλοί αποθηκεύουν το λάδι σε σπίτια και αποθήκες στα χωριά, με αποτέλεσμα επιτήδειοι να «χτυπούν» και να κλέβουν το ελαιόλαδο που έχει μια οικογένεια για να περάσει τη χρονιά της.

Σημείωσε πως το λάδι αυτή τη στιγμή στην Κρήτη πωλείται από τον παραγωγό στα 8,35 ευρώ και φτάνει στον καταναλωτή από 12 έως 15 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση