Συγχαρητήρια στην Ελλάδα από Σαρλ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 21:53 Συγχαρητήρια στην Ελλάδα από Σαρλ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν φωτογραφία: European Union/European Council

Τα συγχαρητήρια τους στην Ελλάδα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί και η οποία είναι πολύ ορατή μεταξύ των οίκων αξιολόγησης», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ. «Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές γι' αυτό το αποτέλεσμα κι' αυτή την επιτυχία», τόνισε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι στο τέλος της συζήτησης για την κατάσταση στην ευρωζώνη, οι ηγέτες της ΕΕ συνεχάρησαν την Ελλάδα «για την εξαιρετική πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια».

«Η ανάκτηση μιας επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντικό ορόσημο», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν και έδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις τεράστιες θυσίες που έχει καταβάλει. «Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, αλλά είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον δρόμο της βιώσιμης πορείας», πρόσθεσε.

Την «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» των ευρωπαϊκών οικονομιών, αλλά και ανησυχία για τον πληθωρισμό, εκφράζουν οι ηγέτες της ΕΕ στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης

"Οι οικονομίες μας έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι σε πολυάριθμους οικονομικούς κλυδωνισμούς και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και με μειωμένη δυναμική", τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, παρουσία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του προέδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Υπογραμμίζουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει βασικό μέλημα και είναι σημαντικό να συνεχιστεί η διαδικασία αποπληθωρισμού, ενώ παράλληλα δεσμεύονται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.

«Οι κανόνες για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών είναι ουσιαστικοί για τον αποτελεσματικό συντονισμό των πολιτικών στην Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση και για τη στήριξη της ανθεκτικότητας και της σταθερότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ συνολικά», αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο τραπεζικός τομέας της ΕΕ είναι «ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας» κι ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της 16ης Ιουνίου 2022.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ τονίζουν ότι θα εξετάζουν τακτικά την πρόοδο των εργασιών για το ψηφιακό ευρώ, σημειώνοντας: «Λαμβάνουμε υπόψη τη δέσμη μέτρων για το ενιαίο νόμισμα που παρουσίασε η Επιτροπή και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 18ης Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσει στην επόμενη φάση των διερευνητικών εργασιών της για το ψηφιακό ευρώ».

Πηγή: amna.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση