Δημοσκόπηση Metron analysis: «Καίνε» ακρίβεια και εγκληματικότητα – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 21:08 Δημοσκόπηση Metron analysis: «Καίνε» ακρίβεια και εγκληματικότητα – Τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλή δημοτικότητα Κασσελάκη

Η ακρίβεια και η εγκληματικότητα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να παγιώνεται στην τρίτη θέση σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ενώ και ο Στέφανος Κασσελάκης μένει στάσιμος σε δημοτικότητα.

Στο ερώτημα για το ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας οι πολίτες απάντησαν:

Ακρίβεια 42%
Οικονομία 26%
Εγκληματικότητα 5%
Ανεργία 5%
Εξωτερική πολιτική/πόλεμος 2%

Στην ερώτηση για τις δαπάνες των εορτών

Περίπου ίδια 40%
Λιγότερα 36%
Περισσότερα 23%
ΔΞ/ΔΑ 1%

Εντυπώσεις από την κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά

Μάλλον θετικές 45%
Μάλλον αρνητικές 31%
Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές 22%
ΔΞ/ΔΑ 2%

Εντυπώσεις από την κυβέρνηση για την εγκληματικότητα

Μάλλον αρνητικές 70%
Μάλλον θετικές 15%
Ούτε θετικές, ούτε αρνητικές 15%

Θετικά βλέπει την κυβέρνηση το 38% έναντι μόλις 10% που βλέπει θετικά την αντιπολίτευση. Αντίθετα αρνητικά κρίνει την κυβέρνηση το 56% και την αντιπολίτευση το 83%,

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέταση των διαχρονικών μεταβολών της αποτίμησης που κάνουν οι πολίτες για τις κυβερνητικές επιδόσεις σε διάφορους τομείς. Έτσι είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση κερδίζει το στοίχημα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αφού αυξάνει τις θετικές γνώμες στο 45% και βλέπει τις αρνητικές να υποχωρούν στο 31%.

Στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να έχει προβλήματα, με τις θετικές γνώμες να παραμένουν σταθερές στο 26% και τις αρνητικές να υποχωρούν ελαφρά στο 57%.

Στον πληθωρισμό η δυσαρέσκεια αυξάνεται, αφού οι αρνητικές γνώμες φτάνουν το 70%, την ώρα που οι θετικές υποχωρούν μόλις στο 15%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για την εγκληματικότητα. Στοιχεία που δείχνουν πού ακριβώς «ματώνει» αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς την κοινή γνώμη.

Θετικό το πρόσημο για Μητσοτάκη, «χαμηλές πτήσεις» για Κασσελάκη

Τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνει θετικά το 44% ενώ το 17% βλέπει με καλό μάτι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Αρνητική εντύπωση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το 50%, ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη το 74%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και να χάνει τη θέση που κατείχε μέσα στο πολιτικό σκηνικό. Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, που δείχνει ότι ύστερα από την παραίτηση Τσίπρα, την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και τη διάσπαση με την αποχώρηση μεγάλου αριθμού στελεχών και τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, έχει και μεγάλη διαρροή ψηφοφόρων προς πλήθος κατευθύνσεις.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η συσπείρωση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και προς την Νέα Αριστερά.

Το αποτέλεσμα είναι και σε αυτή τη δημοσκόπηση, όπως και σε αυτή του Νοεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου να σταθεροποιείται στην τρίτη θέση, με 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη φορά υποχώρησε δημοσκοπικά στο 11,4% (από 12,2% τον Νοέμβριο). Το ΚΚΕ έχει 8,2% (τον Νοέμβριο είχε 9,2%). Από την άλλη, η Νέα Αριστερά, στην πρώτη μέτρησή της από τη Metron Analysis δεν ξεπερνά το 2%, δείχνοντας ότι έχει δρόμο μέχρις ότου αποκτήσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέραν του στενού κομματικού.


Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η ΝΔ που σημειώνει ελαφρά άνοδο στο 30,9% (τον Νοέμβριο είχε 30,5%), να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη διαφορά της από την υπόλοιπη αντιπολίτευση.
Ως προς την εκτίμηση ψήφου που κάνει η Metron Analysis αυτή αποτυπώνει πάλι μια σαφή πρωτοκαθεδρία της ΝΔ με ένα εκτιμούμενο 38%, απέναντι σε εκτίμηση 14% για το ΠΑΣΟΚ και μόλις 12,4% για τον  ΣΥΡΙΖΑ και 10% για το ΚΚΕ. Η εταιρεία εκτιμά ότι όλοι οι σχηματισμοί της άκρας δεξιάς έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στη Βουλή. Αντιθέτως, δεν εκτιμά ότι ακόμη έχει αυτή τη δυνατότητα η Νέα Αριστερά.

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ και του ρήγματος που υπάρχει στη σχέση του με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατήριο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής επιρροής του (δηλαδή η μέτρηση του ποσοστού των ανθρώπων που μπορεί να τον ψήφιζαν αλλά και αυτών που με τίποτα δεν θα τον ψήφιζαν).
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 το 37% των ψηφοφόρων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, τώρα το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 26%, ενώ ένα εντυπωσιακό 73% δηλώνει ότι δεν το ψήφιζε ποτέ.
Συγκριτικά η ΝΔ έχει μια ισορροπία 50-50 και στις δύο απαντήσεις ενώ ακόμη και το ΠΑΣΟΚ έχει 46% που μπορεί και να το ψήφιζε και 54% που δεν θα το ψήφιζε.

Το «αγκάθι της χαμηλής δημοτικότητας Κασσελάκη

Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται και στη χαμηλή δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη. Ο νεός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 23% θετικές γνώμες και 71% αρνητικές (τις περισσότερες από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την άλλη σταθερά υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Δημήτρη Κουτσούμπα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 44% θετικές γνώμες (πίσω από το 47% του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 40% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές.

πηγή: Newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση