Ρεύμα: Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τη δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2024 14:13 Ρεύμα: Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τη δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου

Διευκρινίσεις για τη δυνατότητα αλλαγής  χρωματιστού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο MEGA

 

«Η δυνατότητα αλλαγής τιμολογίου ρεύματος υπάρχει ανά πάσα στιγμή και οποιαδήποτε ημέρα μέσα στον μήνα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός με εξαίρεση τα σταθερά τιμολόγια τα λεγόμενα “μπλε” στα οποία είναι λογικό ότι υπάρχει πέναλτι αποχώρησης αφού η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή για ολόκληρο τον χρόνο. Στα άλλα χρωματιστά τιμολόγια μπορεί ο καταναλωτής να  κάνει αλλαγή οποιαδήποτε στιγμή θέλει. Η αρχή του μήνα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παρακολουθήσει τις τελευταίες τιμές που έχουν οι πάροχοι. Συνεπώς εάν ο καταναλωτής είναι στο πράσινο τιμολόγιο- στο οποίο είναι σήμερα το 95% των πολιτών-  τότε μπορεί να δει εάν ένας πάροχος είναι συστηματικά ακριβός. Οπότε ο καταναλωτής δεν έχει λόγο να μένει σε ένα πάροχο που είναι συστηματικά ακριβός», τόνισε με έμφαση  ο κ. Σκυλακάκης.

Ενώ όσον αφορά στα ψιλά γράμματα που μπορεί να έχουν στις συμβάσεις τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος είπε πως σε αυτά δεν υπάρχουν. «Εάν ο καταναλωτής πρόκειται να μετακινηθεί από πράσινο τιμολόγιο ενός παρόχου σε πράσινο άλλου παρόχου σε αυτήν την περίπτωση ψιλά γράμματα δεν υπάρχουν. Τα γράμματα είναι για όλους ίδια. Το μόνο που πρέπει να δει ο καταναλωτής είναι το πάγιο που είναι μέχρι 5 ευρώ και την τιμή του ρεύματος. Η τιμή ρεύματος δίνει στον καταναλωτή μια αίσθηση του εάν ο πάροχος είναι ακριβός ή φθηνός» είπε και διευκρίνισε πως η τιμή ρεύματος που δίνεται στον καταναλωτή συμπεριλαμβάνει τα πάντα μέσα όπως ρήτρα αναπροσαρμογής, ενεργειακή μετάβαση κλπ. «Ο ανταγωνισμός θα λειτουργεί διότι υπάρχει διαφάνεια στις τιμές πια. Ξέρει δηλαδή ο καταναλωτής ποιος πάροχος είναι ο φθηνότερος. Και επειδή αυτό αφορά αυτή τη στιγμή το 95% των πολιτών υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος οι πάροχοι να  συνεχίσουν να είναι ακριβοί. Οι τιμές του ρεύματος σε σχέση με την χονδρική είναι μέχρι τώρα περίπου στα επίπεδα που ήταν τον προηγούμενο μήνα – ίσως και ελάχιστα χαμηλότερα .Ωστόσο οι τιμές δεν θα είναι σημαντικά διαφορετικές» σημείωσε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν το μπλε τιμολόγιο λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ερυθρά θάλασσα. «Θα έλεγα ότι έχουμε πολύ καλές τιμές και σε σταθερά τιμολόγια. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι εξαιρετικά δύσκολο  πράγμα ειδικά τώρα που εάν πρέπει να  προβλέψεις έναν συνδυασμό με το τι θα κάνουν οι Χούθι, τι θα κάνει το Ισραήλ στην Γάζα, τι θα κάνουν οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς .. τι καιρό θα έχει» απάντησε. «Η τάση σε σχέση με το φυσικό αέριο που κυρίως καθορίζει την τιμή του μίγματος .. είναι πτωτική ή σταθερή. Συνεπώς δεν βλέπω μεσοπρόθεσμα  κάποια αλλαγή  εκτός  εάν υπάρξουν κάποια γεγονότα» συμπλήρωσε.

Δείτε το βίντεο:

 

Πηγή: enikonomia.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση