Το Αρχείο Καβάφη φέρνει μέσω ΑΙ τα αντικείμενα του ποιητή στη σύγχρονη Αθήνα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 13:48 Το Αρχείο Καβάφη φέρνει μέσω ΑΙ τα αντικείμενα του ποιητή στη σύγχρονη Αθήνα Φωτ.: Instagram/Onassis Foundation

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, το Ίδρυμα Ωνάση στρέφει το βλέμμα μας στον κόσμο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο γέννησης και θανάτου του πάντα επίκαιρου Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, αντικείμενα και κείμενα του ποιητή που εκτίθενται στο Αρχείο Καβάφη στην Πλάκα «τοποθετούνται» σε διάφορα σημεία της Αθήνας. 

Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ίδρυμα Ωνάση, που σε συνεργασία με το στούντιο Athens Surreal, επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου η Αθήνα να αποκτήσει σημεία αναφοράς του πνευματικού και υλικού βίου του Κ. Π. Καβάφη.

Γεννημένος στις 29 Απριλίου 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου πέθανε την ίδια ημέρα το 1933, ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ο κορυφαίος ποιητής της περιφέρειας, που γράφει ελληνική ποίηση μακριά από τον ελλαδικό χώρο.

Το σώμα των ποιημάτων του περιλαμβάνει τα 154 του καβαφικού κανόνα –τα λεγόμενα «Αναγνωρισμένα»–, τα 37 «Αποκηρυγμένα», τα περισσότερα νεανικά, σε ρομαντική καθαρεύουσα, τα 75 «Κρυμμένα» που βρέθηκαν τελειωμένα στα χαρτιά του, καθώς και τα 30 «Ατελή».

Στα ποιήματά του συχνά πρωταγωνιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα ή γεννήματα της φαντασίας του ποιητή με συχνές αναφορές σε γνωστές ή λιγότερο γνωστές πτυχές των ομηρικών, ελληνιστικών και βυζαντινών χρόνων. Σήμερα η ποίησή του αποτελεί έναν διακριτό πόλο στην ελληνική λογοτεχνία, ενώ καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην παγκόσμια γραμματεία.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση