Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η περιοδεία Δένδια – Χούπη στο Ανατολικό Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2024 17:30 Η «Γαλάζια Πατρίδα» και η περιοδεία Δένδια – Χούπη στο Ανατολικό Αιγαίο

Κόντρα στις παράνομες διεκδικήσεις των Τούρκων, που προσπαθούν να εισάγουν το παράνομο – αλυτρωτικό ψευτοδόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα σχολεία, ο Νίκος Δένδιας κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποιούν περιοδεία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μπορεί σε επίπεδο προκλήσεων, σημειώνει ο Χρήστος Μαζανίτης στο enikos.gr, οι Τούρκοι να απέχουν εδώ και 14 μήνες από υπερπτήσεις, παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ασκήσεις εντός του ελληνικού FIR, σε επίπεδο ρητορικής, όμως, όχι μόνο δεν έχουν απωλέσει τις επεκτατικές τους βλέψεις μέσω του έωλου – επεκτατικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά θέλουν πλέον να το κάνουν κτήμα της εκπαίδευσης όλων των μαθητών των τουρκικών σχολείων.

Μετά το Casus Belli, που πλέον έχει παγιωθεί ως απειλή σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, η Τουρκία έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν λίθο στο γαϊτανάκι των προκλήσεων εναντίον της χώρας μας, επιχειρώντας να εισάγει ως μάθημα στα σχολεία το παράνομο – αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όπως επισημαίνεται και στην σχετική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, τον Οκτώβριο του 2018, ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Anadolu ως μία θαλάσσια περιοχή που καλύπτει 462.000 τ. χλμ. στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι τότε η “Γαλάζια Πατρίδα” αναφερόταν σε μελέτες του τουρκικού ΠΝ και άρθρα εφημερίδων χωρίς καμία κυβερνητική στήριξη και χρήση.

Ως προς την Ελλάδα, η “Γαλάζια Πατρίδα” καλύπτει όλες τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία μέχρι τότε είχε εκδηλώσει διεκδικήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσιών στο Αιγαίο (δηλαδή την περιοχή για την οποία από τη δεκαετία του ‘70 έχει δώσει άδειες στην ΤΡΑΟ και από το 1988 διεκδικεί αρμοδιότητες SAR) και την Ανατολική Μεσόγειο (άδειες ΤΡΑΟ νότια συμπλέγματος Καστελλορίζου & νότια και νοτιοανατολικά Ρόδου μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό), αλλά και δυτικότερα μέχρι τα εξωτερικά όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων των 6 νμ των νησιών Κρήτης, Κάσσου, Καρπάθου.

Η Τουρκία με τον χάρτη αυτό όχι μόνο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας των ελληνικών νησιών στη Μεσόγειο, αλλά ούτε καν δικαίωμα χωρικών υδάτων πέραν των 6 ν.μ. Έκτοτε, η “Γαλάζια Πατρίδα” έχει αναδειχθεί ουσιαστικά σε επίσημο τουρκικό δόγμα με τον Πρόεδρο Erdogan και άλλα μέλη της τουρκική κυβέρνησης να αναφέρονται συχνά σε αυτήν.

Και το τουρκικό υπουργείο παιδείας έχει ανακοινώσει την ένταξη του παράνομου δόγματος στην εκπαιδευτική ύλη, σε μία προσπάθεια να καλλιεργηθεί μία εθνικιστική αλυτρωτική συνείδηση σε όλα τουρκόπουλα, ώστε μεγαλώνοντας να προωθήσουν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας από κάθε μετερίζι.

Το θέμα δεν είναι απλό, είναι άκρως επικίνδυνο και κάθε άλλο παρά απαρατήρητο μπορεί να περάσει από τα ελληνικά ραντάρ, αφού πλέον γίνεται κτήμα όχι μόνο της εξωτερικής πολιτικής αλλά της κουλτούρας των Τούρκων ότι πρέπει να καταλάβουν ελληνικά νησιά.

Κόντρα σε αυτές τις διεκδικήσεις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη, μεταβαίνουν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, επισκεπτόμενοι μονάδες της 79 και 80 ΑΔΤΕ (Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής).

Η αρχή θα γίνει από Κω και θα συνεχίσουν Αγαθονήσι, Λειψούς και Πάτμο, όπου την Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός θα παραβρεθεί στην «Τελετή του Νιπτήρος». Πρόκειται για αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου, που πήρε μια λεκάνη με νερό κι έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει ταπεινότητα και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση