Λαμία: Η επιστροφή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Φεβρουαρίου 2022 11:00 Λαμία: Η επιστροφή του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους

Με μεγάλη λύπη και αμηχανία  βλέπω  καθημερινά τους τελευταίους μήνες να επιστρέφει το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους πολλών καφέ- εστιατορίων στην πόλη της Λαμίας.

Είχα πιστέψει ότι τουλάχιστον με αυτό τελειώσαμε πριν δύο χρόνια.

Η 4η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου. Η σχέση του καπνίσματος με πολλές μορφές καρκίνου είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Όπως και του παθητικού καπνίσματος.

Στην ειδικότητά μου για παράδειγμα ανήκει μία από τις συχνότερες κακοήθειες που σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Η στατιστική είναι αμείλικτη: αν καπνίζεις αυξάνεις κατά 4 φορές την πιθανότητα να νοσήσεις αλλά και για τους συστηματικά παθητικούς καπνιστές, ανθρώπους δηλαδή που δεν καπνίζουν οι ίδιοι αλλά εισπνέουν τον καπνό των διπλανών τους, η πιθανότητα αυτή σχεδόν διπλασιάζεται.

Αντιλαμβάνομαι απόλυτα την αγωνία των επαγγελματιών της εστίασης αυτή την εποχή, όπως και τη ζημιά που έγινε λόγω της πανδημίας της COVID-19. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για ένα εξίσου σημαντικό θέμα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Έχω εργαστεί σε προηγμένες χώρες του Εξωτερικού και το θέμα αυτό έχει λυθεί οριστικά πολλές δεκαετίες νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και για πολύ φτωχές χώρες που έχω επισκεφθεί, όπως η Βοσνία –Ερζεγοβίνη μετά τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας.

Αλήθεια δεν έχω καταλάβει ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τους ελέγχους: η Ελληνική Αστυνομία, ο Δήμος Λαμιέων ή υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας; Πριν πούμε ότι για όλα ευθύνονται οι πολιτικοί, τα μνημόνια, η πανδημία και η έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, ας κοιταχθεί ο καθένας από εμάς στον καθρέπτη και ας αποφασίσουμε ποιο είναι το όραμα μας για το μέλλον. Θα επιμείνουμε να είμαστε και σε αυτόν τον τομέα οι ουραγοί της Ευρώπης; Οι αρμόδιοι που είμαι σίγουρος ότι βλέπουν το πρόβλημα ας κάνουν τα αυτονόητα, αλλά ας λειτουργήσει επιτέλους και η ατομική ευθύνη τους καθενός μας.

Προσωπικά αποφάσισα ότι πλέον θα μπαίνω μόνο σε μαγαζιά που σέβονται τους πελάτες τους (απαγόρευση καπνίσματος, υγειονομικά μέτρα). Να σεβαστούμε και να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες που δείχνουν έμπρακτα ότι μας σέβονται. Να προστατεύσουμε την προσωπική μας υγεία και την υγεία των δικών μας ανθρώπων. Η σιωπή είναι συνενοχή. Όπως πολύ σωστά αναφέρει για τον καρκίνο η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, μην εύχεσαι να μην σου τύχει. Φρόντισε να μη σου συμβεί…

Βάιος Παπαδημητρίου
Ουρολόγος, Λαμία
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση