Οι δύο πρόεδροι πριν τον Τραμπ που παραπέμφθηκαν σε δίκη

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:20 Οι δύο πρόεδροι πριν τον Τραμπ που παραπέμφθηκαν σε δίκη

Στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο τα ΜΜΕ αναφέρονται στην παραπομπή Τραμπ που αποφάσισε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Άλλοι δύο πρόεδροι στο παρελθόν βίωσαν τη διαδικασία. 

Όχι, η αναφορά δεν γίνεται για τον Ρίτσαρντ Νίξον, η υπόθεση του οποίου είναι παρόμοια, όχι όμως ακριβώς η ίδια.

Ο πρώτος ήταν ο Andrew Johnson, το μακρινό 1868 και ο λόγος ήταν η απόλυση του υπουργού Άμυνας Edwin M. Stanton. Αν και δεν είνα βέβαιο ότι ευθυνόταν ο Johnson, εντούτοις, ο πρόεδρος παραπέμφθηκε.

Η... πέτρα του σκανδάλου, ο υπουργός Άμυνας.

Ο δεύτερος ήταν ο Μπιλ Κλίντον, το 1998. Ο κ. Κλίντον κατηγορήθηκε για ψευδορκία σε σχέση με τις σεξουαλικές του σχέσεις με την ασκούμενη του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι. Εϊναι το γνωστό σκάνδαλο Monica Gate. 

Ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε (όπως ανέφερε ο ίδιος) «ανάρμοστη σχέση» με την Λεβίνσκι όταν η ίδια εργάζονταν στον Λευκό Οίκο, το 1995-1996.

Αμφότεροι οι δύο πρόεδροι αθωώθηκαν στις δίκες που διεξήχθησαν από τη Γερουσία διότι δεν συγκεντρώθηκαν τα 2/3 του Σώματος που απαιτούνταν για να καταδικαστούν.

Η υπόθεση Νίξον

Ο Ρίτσαρντ Μ. Νίξον αντιμετώπισε επίσης την απειλή παραπομπής, καθώς ήταν ο βασικός εμπλεκόμενος και πρωταγωνιστής στο σκάνδαλο. Αντιμετώπισε λοιπόν την παραπομπή το 1974.

Επειδή όμως ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνόταν από το αξίωμα, ο Νίξον αποφάσισε να παραιτηθεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ συνέβη στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Όλα ξεκίνησαν μετά από διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων Watergate στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουνίου του 1972.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά μία απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο Νίξον και της κυβέρνησής του. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση.

Για να έρθει αργότερα η αποκάλυψη καταχρήσεων εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης του Νίξον, πότε και άρχισε η διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του προέδρου που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον.

Παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους οι 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση