Πέθανε ο Σερ Ίαν Χολμ, ο “Bilbo Baggins” του “Lord of The Rings”!

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 17:57 Πέθανε ο Σερ Ίαν Χολμ, ο “Bilbo Baggins” του “Lord of The Rings”!

“Έφυγε” ο Ίαν Χολμ – διάσημος για το ρόλο του ως “Bilbo Baggins” στη σειρά “Lord of the Rings”. Ο Βρετανός ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του την Παρασκευή (19.06.2020), επιβεβαίωσε ο ατζέντης του.

“Γοητευτικός, ευγενικός και πολύ ταλαντούχος ο Σερ Ίαν Χολμ, θα μας λείψει οικτρά. Πέθανε ήρεμος στο νοσοκομείο, δίπλα στην οικογένειά του” συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του ατζέντη του διάσημου πρωταγωνιστή.

Ο Χολμ, γνωστός για τον ρόλο του ως “Bilbo Baggins” στο “Lord of the Rings” και αυτόν ως “Ash” στο “Alien”, υπέφερε από ασθένεια που σχετίζεται με το Πάρκινσον.

Ο Ίαν Χολμ έχει κερδίσει βραβείο Bafta, ενώ ήταν υποψήφιος και για Όσκαρ για τον ρόλο του στην ταινία “Chariots Fire” του 1981, όπου έπαιξε τον προπονητή Sam Mussabini.

Η καριέρα του Σερ Ίαν Χολμ ξεκίνησε στο θέατρο, από το οποίο τελικά αποσύρθηκε το 1976, λόγω τρόμου της σκηνής.

Το ίδιο έτος ο Χολμ βραβεύτηκε με το βραβείο Tony, για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο “The Homecoming”.

Το 1998, βραβεύτηκε και με το βραβείο “Laurence Olivier”, για την ερμηνεία του στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, “Βασιλιάς Ληρ”.

Ως “Μπίλμπο Μπάγκινς”, ο Χολμ ήταν ο πρώτος κάτοχος του “Δαχτυλιδιού” στη σειρά “Lord of the Rings”.

Με 100 ρόλους και καριέρα 50 ετών, ο Σερ Ίαν Χολμ ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του. “Πέθανε ήρεμα στο νοσοκομείο με την οικογένειά του. Γοητευτικός, ευγενής και πολύ ταλαντούχος, θα μας λείψει”, δήλωσαν συγγενείς στην “New York Post”.

Μεταξύ άλλων ρόλων του, έγινε γνωστός για τις εμφανίσεις του στις ταινίες “Alien” (1979), “Το Πέμπτο Στοιχείο” (1997) και “From Hell” (2001).

Φυσικά ο ρόλος που τον καταξίωσε ήταν εκείνος του “Bilbo Baggins” στην τριλογία “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” (2001 – 2003), καθώς και στην τριλογία “Χόμπιτ” (2012 – 2014), όπου εκεί ερμήνευσε τον χαρακτήρα μόνο στις σκηνές προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με την “New York Post” είχε τη νόσο του Πάρκινσον.

Τον γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο, όμως είχε σπουδαία καριέρα και πολλές βραβεύσεις στο θεατρικό σανίδι. Το 1967 πήρε το βραβείο “Tony”, για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο “The Homecoming”.

Είχε σκοτσέζικη καταγωγή και από τους δύο γονείς του. Ο πατέρας του ήταν ψυχίατρος και η μητέρα του νοσηλεύτρια στην ίδια ψυχιατρική κλινική του Έσεξ.

Στην ηλικία των 7 ετών είδε τους “Άθλιους” του Ουγκό και λάτρεψε την ηθοποιία. Σπούδασε στην “Royal Academy of Dramatic Arts” και ήταν μέλος της περίφημης “Royal Shakespeare Company”. Όταν αποφοίτησε ήταν ήδη ένας ολοκληρωμένος ηθοποιός με εκπληκτικό εύρος ικανοτήτων και κατόρθωσε σε όλη την καριέρα του να παίξει όλο το σεξπιρικό ρεπερτόριο.

Είχε 5 παιδιά, είχε παντρευτεί 4 φορές και τα Media τον αποκαλούσαν χιουμοριστικά “Lord of the Flings” (Άρχοντα των Ειδυλλίων). Από τα 70α του γενέθλια και μετά, οι δημόσιες εμφανίσεις του μειώθηκαν αρκετά.

πληροφορίες και από nypost.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση