Γάλλοι Αστυνομικοί κατηγορούνται για τον θάνατο ενός οδηγού delivery - Πέθανε από ασφυξία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2020 19:22 Γάλλοι Αστυνομικοί κατηγορούνται για τον θάνατο ενός οδηγού delivery - Πέθανε από ασφυξία

Τρεις αστυνομικοί στη Γαλλία, κατηγορούνται για τον θάνατο του 42χρονου Cédric Chouviat, ενός οδηγού delivery. Ο Couviat πέθανε από ασφυξία τον Ιανουάριο του 2020.

Ο 42χρονος Cédric Chouviat, πατέρας 5 παιδιών, πέθανε τον Ιανουάριο του 2020 στο Παρίσι από ασφυξία, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή είχε σπασμένο λάρυγγα. Τρεις Γάλλοι αστυνομικοί κατηγορήθηκαν πρόσφατα για τον θάνατό του, λόγω ενός βίντεο που είχε κυκλοφορήσει.

Το βίντεο που είχε "καταλάβει" τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει τους αστυνομικούς να έχουν γονατίσει πάνω στον 42χρονο ενώ αυτός επαναλαμβάνει επτά φορές "Πνίγομαι". Ο 42χρονος βρισκόταν στο πάτωμα, ενώ οι αστυνομικοί ήταν γονατισμένοι πάνω του, χωρίς να έχουν βγάλει το κράνος του.

Σύμφωνα με το BBC, ο Chouviat πέθανε από ασφυξία, 2 μέρες αργότερα από το περιστατικό, στο νοσοκομείο του Παρισιού. Οι αστυνομικοί είχαν σταματήσει τον οδηγό delivery, καθώς κοίταξε το κινητό του την ώρα που οδηγούσε το σκούτερ του.

Ο Cédric Chouviat ήταν αλγερινής καταγωγής και γι' αυτό η πράξη των αστυνομικών χαρακτηρίστηκε ρατσιστική. Στη Γαλλία, οι Αφροαμερικανοί και οι Άραβες είναι πολύ συχνότερα θύματα αστυνομικής βίας.

Η οικογένεια του Chouviat, δήλωσε πως οι κατηγορίες για τη δολοφονία του δεν είναι αρκετές, ειδικά αν συγκριθούν με την βία και την επιθετικότητα που φαίνεται να ασκούν οι αστυνομικοί στον 42χρονο στο βίντεο.

Η οικογένειά του θέλει επίσης να απαγορευτεί η χρήση του chokehold από την αστυνομία της Γαλλίας, δηλαδή η τεχνική που χρησιμοποιείται στον Chouviat στο βίντεο. Στη τεχνική αυτή, ένα άτομο αναγκάζεται να είναι στραμμένο στο έδαφος, ενώ του ασκείται πίεση στο πάνω μέρος του σώματός του.

Τον Ιούνιο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner, δήλωσε ότι θα απαγορευτούν τα chokeholds. Ωστόσο, η απόφαση άρθηκε λίγες μέρες αργότερα, μετά από μια συλλογική αντίδραση από τα αστυνομικά σωματεία, τα οποία πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Το Chokehold είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη τεχνική συγκράτησης, η οποία απαγορεύεται σε πολλές χώρες.

Ο θάνατός του παρομοιάστηκε με την αστυνομική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, η οποία πυροδότησε τεράστιες αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: News247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση