Οργή Ρωσίας με Δύση για τη φυλάκιση Ναβάλνι: Μην ανακατεύεστε

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 22:52 Οργή Ρωσίας με Δύση για τη φυλάκιση Ναβάλνι: Μην ανακατεύεστε

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης για την ποινή φυλάκισης 3,5 ετών που επιβλήθηκε από το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας στον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. 

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε ότι «η καταδίκη του Aλεξέι Ναβάλνι έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας για το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αντιβαίνει στην ετυμηγορία του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έκρινε την υπόθεση αυθαίρετη και παράλογη. Ζητώ την άμεση απελευθέρωσή του».

Η ΕΕ δεν αποδέχεται την καταδίκη του Ναβάλνι τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας για την άμεση απελευθέρωσή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει: «Επαναλαμβάνω την έκκληση της ΕΕ να απελευθερωθεί αμέσως ο Αλεξέι Ναβάλνι. Δεν αποδεχόμαστε την καταδίκη του – η δικαιοσύνη δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί. Οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά και να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την καταδίκη του Ναβάλνι.
«Η καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι είναι απαράδεκτη. Μια πολιτική διαφωνία δεν συνιστά ποτέ έγκλημα. Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτό της δημοκρατικής ελευθερίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μακρόν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε όλες τις εκκλήσεις να τον αποφυλακίσει, χαρακτηρίζοντάς τις αποκομμένες από την πραγματικότητα, ενώ είπε στη Δύση να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Μην ανακατεύεστε στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Και συστήνουμε όλοι να ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Ναβάλνι θα παραμείνει στην φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση