Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 10:31 Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Χλεύασε την Μέρκελ, δεσμεύτηκε να εμποδίσει τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα και μπέρδεψε τον εμφύλιο με την περίοδο ανοικοδόμησης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διεκδικώντας την προεδρία στις εκλογές του 2024 και πυροδοτώντας πιθανότατα μια νέα περίοδο αναταραχής στην πολιτική των ΗΠΑ και ειδικά στο δικό του πολιτικό κόμμα.

«Για να ξανακάνω την Αμερική μεγάλη και ένδοξη, απόψε ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ από την αίθουσα χορού του ιδιωτικού κλαμπ του Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Στάθηκε σε μια σκηνή, γεμάτη με αμερικανικές σημαίες και πανό «Κάνε την Αμερική Σπουδαία ξανά».

Ορκιζόμενος να νικήσει τον Τζο Μπάιντεν το 2024, δήλωσε πως «Η χρυσή εποχή της Αμερικής βρίσκεται μπροστά».

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση ενός προέδρου που παραπέμφθηκε δύο φορές, ο οποίος υποκίνησε μια θανατηφόρα επίθεση στο Κογκρέσο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμβαθύνει ένα έντονο κομματικό χάσμα που έχει τροφοδοτήσει φόβους για αυξημένη πολιτική βία, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Ωστόσο η ανακοίνωσή του αυτή έρχεται επίσης καθώς η θέση του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα τέθηκε ξαφνικά υπό αμφισβήτηση.

Ο Τραμπ μίλησε στο Μαρ-α-Λάγκο μια εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, στις οποίες το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του δεν σημείωσε τα αναμενόμενα κέρδη, έχασε τη Γερουσία και φαίνεται ότι θα έχει περιορισμένη πλειοψηφία στη Βουλή των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ μίλησε για την νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, παρόλο που είναι έτοιμοι να κερδίσουν μια πολύ πιο περιορισμένη πλειοψηφία από ό,τι αναμενόταν. «Η Νάνσυ Πελόζι απολύθηκε. Δεν είναι ωραίο;» είπε. 

Η ανακοίνωση του Τραμπ συνέπεσε επίσης με την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του Μάικ Πενς, «So Help Me God», όπου ο άλλοτε πιστός σύντροφός του πρώην προέδρου τον επικρίνει για τη συμπεριφορά του στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ επέμεινε ότι είναι ο μόνος υποψήφιος που θα μπορούσε να φέρει μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων το 2024.

«Αυτό δεν είναι καθήκον ενός πολιτικού ή ενός συμβατικού υποψηφίου», είπε. «Αυτό είναι ένα έργο για ένα μεγάλο κίνημα».

Η τρίτη υποψηφιότητα του Τραμπ ανακοινώνεται καθώς ο ίδιος αντιμετωπίζει εντεινόμενα νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών από το τμήμα δικαιοσύνης για την απομάκρυνση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο στο κτήμα του στη Φλόριντα και για τον ρόλο του στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι διέπραξε αδικοπραγία και χρησιμοποίησε τις επιθέσεις για να προωθήσει την αφήγησή του πως έχει στοχοποιηθεί άδικα από τους πολιτικούς του αντιπάλους και από μια σκιώδη γραφειοκρατία.

«Είμαι θύμα», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην έρευνα για τη Ρωσία και την επιδρομή στο κτήμα του Μαρ-α-Λάγκο.

Περιγράφοντας ένα ζοφερό πορτρέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, με «αιματοβαμμένους» δρόμους της πόλης και μια «εισβολή» στα νότια σύνορα, ο Τραμπ είπε ότι η εκστρατεία του είναι μια «αναζήτηση να σωθεί η χώρα μας».

Σε λιγότερο από δύο χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων του Μπάιντεν, μια περίοδο που ο Τραμπ ανέφερε ως «η παύση», κατηγόρησε τον διάδοχό του ότι προκάλεσε «πόνο, κακουχία, άγχος και απόγνωση» με την οικονομική και εσωτερική πολιτική του.

Πρόσφερε ένα εναλλακτικό όραμα, το οποίο ονόμασε «ατζέντα του εθνικού μεγαλείου». Μεταξύ των προτάσεων πολιτικής που ενέκρινε την Τρίτη ήταν η θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών, τα όρια θητείας για τα μέλη του Κογκρέσου και η τοποθέτηση αμερικανικής σημαίας στον Άρη.

Υποσχέθηκε δε, να προστατεύσει τα «πατρικά δικαιώματα» και να εμποδίσει τους τρανς αθλητές να ανταγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα.

Αν και δεν έκανε καμία ρητή αναφορά στα προεκλογικά του ψέματα, υποσχέθηκε να αναθεωρήσει τους εκλογικούς νόμους, υποσχόμενος ότι ο νικητής θα ανακοινωθεί το βράδυ των εκλογών.

Σε μία κουραστική, ωριαία ομιλία του, ο Τραμπ μεταξύ άλλων χλεύσασε την προφορά της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «κοιμάται» σε διεθνή συνέδρια. Κάποια στιγμή, φάνηκε να μπερδεύει τον εμφύλιο με την περίοδο ανοικοδόμησης που ακολούθησε και χλεύασε την επιστήμη του κλίματος.

Χωρίς να αναγνωρίσει την ήττα του το 2020, επέμεινε ότι το να νικήσει τον Μπάιντεν το 2024 θα είναι πολύ πιο εύκολο επειδή «όλοι βλέπουν πόσο κακή δουλειά έχει γίνει».

Αποκάλεσε, μεταξύ άλλων τον Αμερικανό Πρόεδρο «το πρόσωπο της αριστερής αποτυχίας και της κυβερνητικής διαφθοράς» και τον κατηγόρησε για επιδείνωση του πληθωρισμού και «παράδοση» της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Αμερικής. Κατηγόρησε επίσης την αποχώρηση της κυβέρνησης από το Αφγανιστάν και τη χαρακτήρισε ως «την πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας».

«Η χώρα μας καταστρέφεται μπροστά στα μάτια σας», είπε, χαρακτηρίζοντας τα τέσσερα χρόνια της θητείας του ως λαμπερή επιτυχία, παρά το γεγονός ότι άφησε πίσω του ένα έθνος που συγκλονίζεται από αρρώστιες και πολιτικές αναταραχές.

Τώρα, στα 76 του χρόνια, ο Τραμπ θεωρείται εδώ και καιρό ως μια πολύχρωμη, αν και αμφιλεγόμενη παρουσία στην αμερικανική ζωή, ένας τρεις φορές παντρεμένος μεγιστάνας των ακινήτων της Νέας Υόρκης, σταρ ριάλιτι και ηθοποιός των ταμπλόιντ που φλέρταρε με την πολιτική αλλά δεν δεσμεύτηκε ποτέ.

Με πληροφορίες του CNN/Guardian/BBC

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση