Νταβός: Η πολιτική ελίτ απέχει φέτος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Ηχηρά τα ονόματα που δεν θα παραστούν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2023 09:53 Νταβός: Η πολιτική ελίτ απέχει φέτος από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Ηχηρά τα ονόματα που δεν θα παραστούν

Ξεκινά σήμερα στο Νταβός το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ωστόσο φέτος θα είναι αρκετά διαφορετικό, με την επιχειρηματική ελίτ να καταφθάνει μαζικά, αλλά τους κορυφαίους αρχηγούς κρατών να είναι μετρημένοι στα δάχτυλα.

Το ετήσιο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στις ελβετικές Άλπεις είναι η μεγαλύτερη διασταύρωση πλούτου και πολιτικής δύναμης στο παγκόσμιο ημερολόγιο, αλλά φέτος η ισορροπία αλλάζει, σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico.

Κάθε Ιανουάριο, οι διοργανωτές του φόρουμ συνήθιζαν να σημειώνουν νέο ρεκόρ με τη λίστα των εθνικών ηγετών, διεθνών αξιωματούχων και μέλη βασιλικών οικογενειών που ανακοίνωναν ότι θα παρευρεθούν στη συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός.

Από τον Μπάιντεν και τον Μακρόν μέχρι τον Πούτιν και τον Σι, οι ηγέτες του κόσμου απέχουν φέτος από το Νταβός

Το WEF συνήθως προσελκύει ακόμη και τους ισχυρότερους σκεπτικιστές κατά της παγκοσμιοποίησης: από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου, και την ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Και ενώ αυτή τη στιγμή 52 αρχηγοί κρατών κατευθύνονται στο Νταβός, οι κορυφαίοι ηγέτες απέχουν. Απόντες θα είναι φέτος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος και ο Ρώσος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να κάνει τον πλανήτη ξανά μεγάλο, δεν θα παραστεί στο φόρουμ, όπως και ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, καθώ και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.

Δυναμικό «παρών» από τη Γερμανία, εκτός οι μεγάλοι βασιλικοί οίκοι και οι Ρώσοι ολιγάρχες

Η λίστα των Ευρωπαίων προσκεκλημένων δεν είναι μεγάλη: ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, είναι ο μόνος ηγέτης από χώρα της G7, ενώ παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, επίσης Γερμανίδα.

Ακόμη και ανάμεσα στις βασιλικές τάξεις της Ευρώπης, το φόρουμ φέτος προσελκύει άτομα όπως η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας και όχι «πρώτα ονόματα», όπως ο βασιλιάς Κάρολος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Μερικές από τις πιο εξέχουσες εταιρείες τεχνολογίας περιορίζουν τη συμμετοχή τους λόγω μεγάλων απολύσεων, ενώ οι μεγαλύτεροι φαν των πάρτι στις ελβετικές Άλπεις -οι Ρώσοι ολιγάρχες- είναι αναγκασμένοι να απέχουν για να διαφύγουν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός είναι νεκρό, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί

Αντίστοιχα, η ισχύς του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Νταβός θεωρείται σημαντική, αλλά μία ακόμη εμφάνισή του μέσω βίντεο θα θεωρηθεί κατώτερη, δεδομένου του πόσες τέτοιες έχει πραγματοποιήσει έως τώρα.

Δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη ότι έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι το Νταβός είναι νεκρό, υπογραμμίζει το Politico, αλλά οι επικριτές του φόρουμ πλέον εξαπλώνονται πέρα από τον κόσμο των ακτιβιστών, οι οποίοι εδώ και πολύ καιρό απαξιώνουν την αντιπαράθεση της χλιδής του ιδιωτικού αεροσκάφους με τα πάνελ για την παγκόσμια φτώχεια.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Μπεατρίς Φιν, που κάνει εκστρατεία για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, η οποία ανέφερε ότι «είχε πραγματικά ξεχάσει ότι το φόρουμ στο Νταβός εξακολουθεί να συμβαίνει».

Πηγή: Politico

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση