Ένα δισ. κοράλλια στο μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 16:35 Ένα δισ. κοράλλια στο μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο στον κόσμο (ΒΙΝΤΕΟ)

Θα δημιουργηθεί στο Ντουμπάι και θα έχει έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Είναι γνωστό ότι τα εξαιρετικά ευαίσθητα κοράλλια υποφέρουν από τη κλιματική αλλαγή αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά κύριο λόγο αλλά και η μόλυνση καταστρέφουν με ταχύ ρυθμό τους κοραλλιογενίς υφάλους του πλανήτη οι οποίοι αποτελούν έναν από τους πιο κρίσιμους για την υγεία και βιοποικιλότητα των ωκεανών παράγοντες. Τα σύνθετα και πλούσια σε αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας οικοσυστήματα που υπάρχουν στους κοραλλιογενείς υφάλους βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και η επιστημονική κοινότητα αναζητεί τρόπους διάσωσης των κοραλλιών.

Στο Ντουμπάι που αποτελεί κέντρο φιλοξενίας κάθε νέας καινοτόμου και τεχνολογίας αιχμής ιδέα θα κατασκευαστεί ο μεγαλύτερος τεχνητός ύφαλος στον κόσμο. Εξω από τις ακτές του Ντουμπάι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων τεχνητών νησιών κάτω από τα οποία θα υπάρχει ένα υποθαλάσσιο οικοσύστημα θαλάσσιας ζωής. Ονομάζεται Dubai Reefs και θα είναι ένας τεχνητός κοραλλιογενής ύφαλος έκτασης 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα αποτελείται όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία του από ένα δισ. κοράλλια. Θα φυτευτούν επίσης 100 εκατομμύρια μαγκρόβια δέντρα (φυτά ανθεκτικά στις αλμυρές συνθήκες) ενώ όλη αυτή η τεράστια εγκατάσταση θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κατασκευή του Dubai Reefs αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο χρόνια χωρίς να έχουν γίνει ακόμη γνωστά πληροφορίες για το κόστος του.

Ο τεχνητός ύφαλος θα βασιστεί στη χρήση τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης και σε αυτόν θα ζουν ψάρια, θαλάσσιες χελώνες και άλλα θαλάσσια είδη δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα το οποίο δημιουργείται ως ένας ακόμη τουριστικός πόλος έλξης στο Ντουμπάι αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σημείο ενδιαφέροντος για την επιστημονική κοινότητα αφού θα λειτουργήσει ως ένα θαλάσσιο εργαστήριο από όπου θα εξαχθούν πολύτιμα συμπέρασματα για το αν μπορεί η χρήση τεχνητών υφάλων να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τους κοραλλιογενής υφάλους για τους οποίους οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Naftemporiki.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση