NASA: 4 εθελοντές θα ζήσουν σε απομόνωση για έναν χρόνο σε χώρο πλήρως προσομειωμένο στον πλανήτη Άρη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 19:49 NASA: 4 εθελοντές θα ζήσουν σε απομόνωση για έναν χρόνο σε χώρο πλήρως προσομειωμένο στον πλανήτη Άρη

Εθελοντές του ετήσιου προγράμματος της NASA θα ζήσουν τον επόμενο χρόνο κλεισμένοι σε έναν χώρο πλήρως προσομειωμένο στον πλανήτη Άρη. "Στόχος να συλλέξουμε δεδομένα για τις γνωστικές και σωματικές επιδόσεις των αστροναυτών".

Τέσσερις εθελοντές μπήκαν σε έναν χώρο πλήρως προσομειωμένο στον πλανήτη Άρη, στο πλαίσιο ενός ετήσιου πειράματος της NASA για να εξεταστεί η αντοχή των αστροναυτών στην απομόνωση και σε άλλους παράγοντες ψυχολογικού στρες.

Στο πλαίσιο της αποστολής CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) οι συμμετέχοντες θα ζήσουν και θα εργαστούν σε έναν "βιότοπο" 158 τετραγωνικών μέτρων στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της Nasa στο Χιούστον του Τέξας.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις ετήσιες προσομοιωμένες αποστολές στον Άρη, οι οποίες στοχεύουν στην αξιολόγηση της υγείας και της απόδοσης των μελών του πληρώματος όταν ζουν σε περιορισμένο χώρο με περιορισμένους πόρους.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους, επιστημονικά πειράματα και συντήρηση του ενδιαιτήματος, ενώ θα προσπαθήσουν επίσης να καλλιεργήσουν καλλιέργειες για τροφή.

"Η προσομοίωση θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε δεδομένα για τις γνωστικές και σωματικές επιδόσεις, ώστε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα για τις πιθανές επιπτώσεις των αποστολών μακράς διάρκειας στον Άρη στην υγεία και τις επιδόσεις του πληρώματος", δήλωσε η Grace Douglas, επικεφαλής ερευνήτρια του CHAPEA.

"Τελικά, οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τη Nasa να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για τον σχεδιασμό μιας επιτυχημένης ανθρώπινης αποστολής στον Άρη".

Τα τέσσερα μέλη της αποστολής CHAPEA είναι η ερευνήτρια Kelly Haston, ο μηχανικός Ross Brockwell, ο γιατρός επειγόντων περιστατικών Nathan Jones και η μικροβιολόγος Anca Selariu. Ο καθένας τους επιλέχθηκε μετά από πρόσκληση της Nasa για "υγιείς, με κίνητρα" υποψήφιους το 2021.

Τα δωμάτια όπου θα διαμένουν τον επόμενο χρόνο οι εθελοντές στο πρόγραμμα της NASA
Τα δωμάτια όπου θα διαμένουν τον επόμενο χρόνο οι εθελοντές στο πρόγραμμα της NASA BILL STAFFORD NASA-JOHNSON SPACE CENTER
Ο χώρος εντός του
Ο χώρος εντός του "πλανήτη Άρη" όπου θα διαμένουν οι 4 εθελοντές BILL STAFFORD NASA-JOHNSON SPACE CENTER

Έχουν υπάρξει αρκετά παρόμοια ερευνητικά προγράμματα, με τις αποστολές Mars-500 μεταξύ 2007 και 2011, όπου εθελοντές πέρασαν μήνες κλειδωμένοι μέσα σε μια εγκατάσταση στο Mosco της Ρωσίας. Το πρόγραμμα HI-SEAS στη Χαβάη διήρκεσε μόλις τέσσερις ημέρες αφού ένα από τα μέλη του πληρώματος υπέστη ηλεκτροπληξία.

Η ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX σχεδιάζει επίσης να στείλει ανθρώπους στον Άρη με τον πύραυλό της Starship, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις Starbase της εταιρείας στο Τέξας. Ο Έλον Μασκ, δήλωσε ότι μια δεύτερη προσπάθεια δοκιμής πτήσης σε τροχιά θα γίνει πριν από το τέλος Αυγούστου, αφού η πρώτη προσπάθεια τον Απρίλιο κατέληξε σε μεγάλη έκρηξη λίγα λεπτά μετά την απογείωση.

Το ταξίδι 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (300 εκατομμυρίων μιλίων) προς τον Άρη αναμένεται να διαρκέσει περίπου επτά μήνες ενώ οποιαδήποτε αποστολή επιστροφής πιθανότατα θα χρειαστεί σχεδόν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί.

πηγή: news247.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση