Σπάνιο βίντεο δείχνει μεγάπτερη φάλαινα να θηλάζει το μικρό της

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 09:44 Σπάνιο βίντεο δείχνει μεγάπτερη φάλαινα να θηλάζει το μικρό της

Τέτοιου είδους θηλασμοί έχουν καταγραφεί από την κάμερα μόνο δύο φορές στο παρελθόν.

Ένα μωρό φάλαινας ξεφεύγει από τη μητέρα του μετά το θηλασμό στα βάθη του Ειρηνικού, ενώ μία λωρίδα γάλακτος διαλύεται στο νερό σε ένα σπάνιο βίντεο. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το συγκεκριμένο βίντεο με τον θηλασμό της φάλαινας θα συμβάλει στη διατήρηση της μεγάπτερης φάλαινας.

Στη συνέχεια, το 900 κιλών μωρό φαίνεται να ανεβαίνει στην επιφάνεια για να αναπνεύσει στον Κόλπο της Κούπικα.

Τέτοιου είδους θηλασμοί έχουν καταγραφεί από την κάμερα μόνο δύο φορές στο παρελθόν, δήλωσε η βιολόγος Ναταλία Μποτέρο, η ομάδα της οποίας στο Ίδρυμα Macuaticos κατέγραψε την προσωπική στιγμή μεταξύ μητέρας και μωρού τον περασμένο Αύγουστο όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών από χιλιάδες ερευνητές, τις ώρες δουλειάς, τις συνεργασίες, οι καταγραφές θηλασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες», δήλωσε η ίδια κατά την πρώτη δημόσια παρουσίαση του βίντεο στο Μεντεγίν τον περασμένο μήνα.

«Από επιστημονική άποψη αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά και για τη διατήρηση», πρόσθεσε.

Πώς καταγράφηκε ο θηλασμός του μωρού φάλαινας

Το κατόρθωμα κατέστη δυνατό με αισθητήρες που εγκαταστάθηκαν για λίγες μόνο ώρες στην πλάτη του μωρού με βεντούζες, ώστε να μην το πληγώσουν.

Το σύστημα περιλάμβανε μια κάμερα και ένα GPS, καθώς και μια συσκευή για την καταγραφή των ήχων που κάνουν οι φάλαινες.

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, τα ύδατα στα ανοικτά της Κολομβίας φιλοξενούν μεγάπτερες φάλαινες- γιγαντιαία κητώδη που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 17 μέτρα, να ζυγίζουν περίπου 40 τόνους και να ταξιδέψουν περίπου 8.500 χιλιόμετρα σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, οι αριθμοί των μεγάπτερων φαλαινών αυξάνονται.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση