Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2023 12:18 Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

Τι δείχνουν τα στοιχεία από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Το καλοκαίρι του 2023 διαφαίνεται σταδιακά ότι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus να επιβεβαιώνει σήμερα ότι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και της επιστροφής του φαινομένου El Niño ωθεί τις θερμοκρασίες στους ωκεανούς και τη Γη σε πρωτοφανή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη του καλοκαιριού, στη Γη – από την Κίνα ως την Ισπανία, περνώντας από τον Ατλαντικό—καταγράφονται ρεκόρ θερμοκρασίας ήδη από τον Απρίλιο, η πιο ξεκάθαρη ένδειξη της αποσταθεροποίησης του κλίματος του πλανήτη, με καταστροφικές συνέπειες: δασικές πυρκαγιές, ξηρασία, σφοδρές βροχοπτώσεις…

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λίγο περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιουνίου του 2019», επεσήμανε η υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή (C3S), τα στοιχεία της οποίας, που συγκεντρώνονται από το 1950 , θεωρούνται μαζί με αυτά της αμερικανικής NOAA από τα πιο αξιόπιστα παγκοσμίως.

Η θερμοκρασία έσπασε ρεκόρ στη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ κάποιες περιοχές του Καναδά, των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας «ήταν σαφώς πιο θερμές από το κανονικό», ανακοίνωσε το Copernicus, υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλη ήταν η διαφορά της θερμοκρασίας από το κανονικό.

Αντιθέτως οι θερμοκρασίες στη δυτική Αυστραλία, τις δυτικές ΗΠΑ και τη δυτική Ρωσία ήταν χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Εδώ και 15 χρόνια οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον μήνα Ιούνιο είναι σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2000, αλλά «ο Ιούνιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρόκειται για ένα είδος παρέκκλισης στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι», εξήγησε ο Ζουλιέν Νικολά ερευνητής στο C3S.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν τον Ιούνιο 16,51 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη κατά 0,53 βαθμό Κελσίου από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιούνιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθμό Κελσίου πάνω αυτόν τον μέσο όρο.

Θαλάσσιοι καύσωνες

«Το ρεκόρ του Ιουνίου του 2023 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών», υπογράμμισε ο ερευνητής.

Η θερμοκρασία στον Ειρηνικό Ωκεανό έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ ήδη τον Μάιο, λόγω του φαινομένου El Niño. Τον Ιούνιο θαλάσσιοι καύσωνες καταγράφηκαν στον βόρειο Ατλαντικό, επεσήμανε ο Νικολά.

«Ακραίοι θαλάσσιοι καύσωνες» καταγράφηκαν στη Βαλτική θάλασσα καθώς και γύρω από την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, χώρα η οποία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι ο Ιούνιος που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Εξάλλου η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και τον Ιούλιο: η περασμένη Τρίτη ήταν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε, για λίγο, η Δευτέρα 3 Ιουλίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA).

Την Τρίτη 4η Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία του αέρα και της επιφάνειας του πλανήτη μετρήθηκε στους 17,18°C.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα τροφοδοτείται τους επόμενους μήνες από το φαινόμενο El Niño το οποίο θα συνεχιστεί ολόκληρο το έτος με μία ένταση που αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μετριασμένη», όπως έχει ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.

Παράλληλα «ο όγκος των παγετώνων της Ανταρκτικής μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό για τον μήνα Ιούνιο από τότε που διατηρούνται δορυφορικά στοιχεία, κατά 17% μικρότερος από τον μέσο όρο», σύμφωνα με το Copernicus.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση