«Ειρηνικός» ο Ερντογάν για να κάμψει τις αντιστάσεις των ΗΠΑ για τα F-16: «Δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 18:52 «Ειρηνικός» ο Ερντογάν για να κάμψει τις αντιστάσεις των ΗΠΑ για τα F-16: «Δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας»

Πιο «αισιόδοξος» από ποτέ, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον πως «δεν τα χρησιμοποιήσαμε ποτέ εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε στο μέλλον».

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά εχθρούς στο μέλλον και αναφέρθηκε στην προοπτική αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ.

Αυτό μεταδίδει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ραγκίπ Σοϊλού, αλλά και το πρακτορείο Anadolu σχετικά με όσα δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ έρχεται μετά τις δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια», αναφέρει μεταξύ άλλων η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Η «ειρηνική» αυτή προσέγγιση του Ερντογάν είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την εμπρηστική ρητορική του παρελθόντος.

Υπενθυμίζεται ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος στις δηλώσεις του στα ελληνικά ΜΜΕ μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «κάνουμε συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και προφανώς αυτό προσαρμόζει συνολικά τα θέματα που μπαίνουν στη συζήτηση. Γνωρίζει καλά η Τουρκία ποια είναι τα θέματα που η Ελλάδα δεν συζητά».

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών με την Τουρκία», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση έδειξε την διάθεση για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και άνοιξε έναν δίαυλο και έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

«Πρόθεσή μας είναι να συναντηθούμε σε ένα επίπεδο ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του χρόνου. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα αλλά δείχνει την διάθεση της επαναπροσέγγισης από μια θετική σκοπιά», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση