Τούρκος σεισμολόγος στο newsit.gr: Νοτιοδυτική Τουρκία και νησιά του Αιγαίου στο «επίκεντρο» της ανησυχίας για μεγάλους σεισμούς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Ιουλίου 2023 19:35 Τούρκος σεισμολόγος στο newsit.gr: Νοτιοδυτική Τουρκία και νησιά του Αιγαίου στο «επίκεντρο» της ανησυχίας για μεγάλους σεισμούς

Με αφορμή τον σεισμό μεγέθους 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Άδανα, στις 25 Ιουλίου 2023, ο γεωφυσικός και σεισμολόγος, Καθηγητής Δρ. Övgün Ahmet Ercan, τόνισε στο newsit.gr ότι η ανησυχία για σεισμική δραστηριότητα, μεγάλης έντασης, επικεντρώνεται στη Νοτιοδυτική Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου.

“Ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ στα Άδανα, με εστιακό βάθος 4 χιλιόμετρα και διάρκεια 7 δευτερολέπτων, ήταν ένας μετασεισμός του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Το ερώτημα είναι αν το ρήγμα Savrun θα συνεχίσει να μετακινείται προς τα Άδανα. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο να απαντηθεί. Πάντως, από τα 55 χρόνια εμπειρίας μου, μπορώ να πω ότι θα είναι έκπληξη για μένα, αν ακολουθήσει άμεσα μεγάλος σεισμός στην περιοχή.

Τα επόμενα χρόνια, η Νοτιοδυτική Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου είναι υποψήφια για σεισμούς μεσαίας και μεγάλης έντασης“, εξήγησε στο newsit.gr ο Καθηγητής Δρ. Övgün Ahmet Ercan.

Το ρήγμα Savrun είναι ένα ενεργό ρήγμα, που βρίσκεται στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας και είναι μέρος της ζώνης ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας. Σε αυτό βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι οικισμοί Νταρεντέ, Παζαρτζίκ, Γκιοκσούν, Χατζικοντάλ και Καζάντερε. Ξεκινά από την περιοχή Νταρεντέ στη Μαλάτια και εκτείνεται στις επαρχίες Καχραμάνμαρας, Γκαζιαντέπ και Άδανα. Τοπογραφικά διέρχεται βορειοδυτικά της οροσειράς Savrun και τέμνεται με άλλα ρήγματα της περιοχής.

πηγή: newsit.gr

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση