Μέση Ανατολή: Συναγερμός για γενικευμένη σύρραξη – Θέμα χρόνου η χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023 23:52 Μέση Ανατολή: Συναγερμός για γενικευμένη σύρραξη – Θέμα χρόνου η χερσαία επέμβαση στη Γάζα

«Καζάνι που βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, όπου εντείνονται οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη, ενώ ο χρόνος για την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. «Το επόμενο στάδιο έρχεται» ήταν το προειδοποιητικό μήνυμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο μετά τη μαζική φυγή αμάχων και την ώρα που τα ισραηλινά τανκς είναι έξω από τα σύνορα. 

Ο στρατός του Ισραήλ προανήγγειλε σαρωτικά χτυπήματα στη Γάζα από θάλασσα, αέρα και στεριά, τονίζοντας πως προετοιμάζεται για ευρείας κλίμακας επέμβαση. «Προετοιμαζόμαστε για ευρείας κλίμακας επέμβαση στη Γάζα, περιλαμβάνοντας «συντονισμένες επιχειρήσεις από αέρα θάλασσα και στεριά», προειδοποίησε. 

Το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά.

Οι σειρήνες ήχησαν στην Αλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Την ίδια ώρα, με το δάχτυλο στη σκανδάλη παραμονεύουν Χεζμπολάχ, Ιράν και Συρία, με τις ανησυχίες για την εμπλοκή τους στον πόλεμο ολοένα και να κλιμακώνονται. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο, με το που το Ισραήλ «χτυπήσει» και από τη στεριά τη Γάζα. 

«Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Στις δηλώσεις που έκανε από την πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του Ιράν (Συρία, Χεζμπολάχ, Ιράν), που ανεπισήμως αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», μπορεί να αντιδράσουν στην περίπτωση κλιμάκωσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. «Η αντίσταση (σ.σ. στο Ισραήλ) στα άλλα μέτωπα εξέτασε όλα τα πιθανά σενάρια, έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη», είπε.

«Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Όχθη»

Οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν την Γάζα ή την Δυτική Όχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση ο αρχηγός της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε.

«Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στην γη μας», δήλωσε ο Χανίγιε. Η Αίγυπτος που συνορεύει με την Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται προς νότον έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφηους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Μαζική φυγή αμάχων

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε η εκκένωση της Γάζας. Οι άμαχοι έφυγαν με όποιο τρόπο μπορούν. Γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά και κατοικίδια. Κάποιοι κουβαλούσαν ό,τι μπορούσαν από τα σπίτια τους, ενώ άλλοι πήραν μαζί τους κοπάδια με πρόβατα.

Όσοι είχαν την πολυτέλεια ενός οχήματος κατάφεραν και φόρτωσαν τα αυτοκίνητά τους, αρκετοί χρησιμοποίησαν κάρα με άλογα, ενώ οι περισσότεροι κινούνται πεζή.

 «Καμία ειδοποίηση για την επίθεση της Χαμάς με ορμητήριο τη Γάζα»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Ζάχι Χανέγκμπι δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη ειδοποίηση από την Αίγυπτο ή από οπουδήποτε αλλού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς με ορμητήριο την Γάζα.

Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ εκλήθη για έκτακτη ενημέρωση στις 04.00, δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, σχετικά με νέα στοιχεία των υπηρεσιών

Πληροφοριών, αλλά αυτές δεν δικαιολογούσαν κινητοποίηση, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι στους δημοσιογράφους.

Χαμάς: «Εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»

Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας, που σφυροκοπείται αδιάκοπα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση σε ισραηλινές κοινότητες, στις 7 Οκτωβρίου.

«Οι ισραηλινές ακρότητες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Χανίγια σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Χαμάς.

πηγή: newsit.gr

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση