Μελέτη αποκαλύπτει: Οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 12:49 Μελέτη αποκαλύπτει: Οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Ούτε 10, ούτε 20, ούτε 50, ούτε καν 100. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Processes τον περασμένο μήνα, δύο Αμερικανοί επιστήμονες μέτρησαν 276 διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου σε γάτες που αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η επικοινωνία των γατών είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε στο CNNi η συν-συγγραφέας της μελέτης Μπρίτανι Φλόρκιεβιτς, εξελικτική ψυχολόγος στο Κολέγιο Lyon στο Αρκάνσας, προσθέτοντας ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η εξημέρωση από τον άνθρωπο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μέσω εκφράσεων του προσώπου.

Η Φλόρκιεβιτς εξήγησε ότι οι εξημερωμένες γάτες είναι συνήθως πιο κοινωνικά ανεκτικές από τις αγριόγατες, λόγω του τρόπου με τον οποίο ζουν κοντά στον άνθρωπο, οπότε οι ερευνητές περίμεναν να δουν έκφραση τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά πλαίσια – αλλά εξεπλάγησαν όταν παρατήρησαν «276 μορφολογικά διακριτές εκφράσεις προσώπου».

Σύμφωνα με την Φλόρκιεβιτς και την επικεφαλής συγγραφέα Λόρεν Σκοτ, φοιτήτρια Ιατρικής από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας με προσωπικό ενδιαφέρον για τις γάτες, η εξημέρωση επιτρέπει περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γατών, γι' αυτό πίστευαν ότι αυτές θα έδειχναν περισσότερη έκφραση.

Για τη συλλογή δεδομένων, η Σκοτ βιντεοσκόπησε 53 γάτες σε ένα τοπικό cat cafe, όταν και οι δύο βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουνίου 2022. Από τα 194 λεπτά βίντεο που συγκέντρωσε, κατέγραψε 186 αλληλεπιδράσεις αιλουροειδών. Οι γάτες ήταν ενήλικες οικόσιτες κοντότριχες και των δύο φύλων, όλες στειρωμένες.

Και οι δύο ερευνητές αξιολόγησαν τις διαφορές στην έκφραση με ένα σύστημα κωδικοποίησης που σχεδιάστηκε ειδικά για γάτες, το οποίο ονομάζεται Cat Facial Action Coding System, και εξετάζοντας τον αριθμό και τους τύπους των κινήσεων των μυών του προσώπου. Στη μελέτη δεν συμπεριλήφθηκαν οι μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές διεργασίες, όπως η αναπνοή και το χασμουρητό.

Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδώσουν ένα νόημα σε κάθε έκφραση που κατέγραψαν, οι Φλόρκιεβιτς και Σκοτ διαπίστωσαν ότι το 45,7% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικές, ενώ το 37% ήταν επιθετικές.

Για παράδειγμα, σε μία από τις φιλικές εκφράσεις τα αυτιά και τα μουστάκια κινούνται προς τα εμπρός ενώ τα μάτια κλείνουν, ενώ μια επιθετική γάτα έχει κόρες ματιών σε συστολή, αυτιά στραμμένα προς τα κάτω και πίσω, και γλείφει το χείλος με τη γλώσσα της.

Με πληροφορίες από: Cats have 276 different facial expressions, study finds by Hafsa Khalil, CNN

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση