Στάση στα Χανιά για το αεροσκάφος του Μπλίνκεν πριν την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 19:32 Στάση στα Χανιά για το αεροσκάφος του Μπλίνκεν πριν την Τουρκία

Στάση στην αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο Χανίων φαίνεται πως έκανε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 5/11 το κυβερνητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ Boeing C-32A που μεταφέρει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με το flashnews προερχόμενο από την Κύπρο όπου είχε έκτακτη συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη το αεροσκάφος κατεγράφη από το Flightradar 24 να πετά προς το αεροδρόμιο Χανίων, ενώ μετά από λίγο «χάθηκε» το ίχνος του από την εφαρμογή.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε γίνει γνωστό ο κ. Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η στάση του αεροσκάφους στα Χανιά ήταν αναγκαία καθώς η Τουρκία δεν επιτρέπει απευθείας πτήσεις από αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας  Ήδη το Boeing C-32A απογειώθηκε από τα Χανιά με προορισμό την Άγκυρα.

Την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν είχε συναντήσεις στην Δυτική Όχθη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας και αργά το μεσημέρι το Boeing C-32με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσγειώθηκε στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συζήτηση για παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω της Κύπρου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε το απόγευμα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο, στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρεται, «συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται».

«Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ», προστίθεται.

Στη συνάντηση, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, συζητήθηκε, επίσης, λεπτομερώς η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό», προστίθεται. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Οι προσδοκίες Μπλίνκεν από το ταξίδι στην Τουρκία

Η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν θα γίνει το πρωί της Δευτέρας και από την τουρκική πλευρά αναμένεται να τεθεί το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και η πρόταση της Τουρκίας να είναι εγγυήτρια δύναμη ενός παλαιστινιακού κράτους, γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Όσο για το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον πρόεδρο Εντογάν παραμένει «θολή» καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα, από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι αύριο θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.

Να σημειώσουμε ότι η Άγκυρα δεν συμπεριελήφθη στην αρχική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρμτεντ για το πρόγραμμα περιοδείας του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.

πηγή: newsit.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση