Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά από έρευνα για διαφθορά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023 18:08 Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα μετά από έρευνα για διαφθορά

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την Τρίτη την παραίτησή του, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν την επίσημη κατοικία του Κόστα και συνέλαβαν τον προσωπάρχη του, Βίτορ Εσκαρία, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πορτογαλική εισαγγελία, ο Κόστα -ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015- ερευνάται και ο ίδιος.

Πορτογαλία: Έρευνες για διαφθορά σε υπουργεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα

Η υπόθεση αφορά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε υπουργεία και στην επίσημη κατοικία του Αντόνιο Κόστα, στο πλαίσιο έρευνας για διαφορά.

Όπως είχε γίνει γνωστό νωρίτερα, οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Πορτογαλία: Υπουργός κατονομάσθηκε ως ύποπτος σε έρευνα για παρανομίες σε προγράμματα λιθίου και υδρογόνου

Πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως σήμερα τον υπουργό Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα ως ύποπτο στη συνεχιζόμενη έρευνα για φερόμενες ως παρατυπίες σε προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελεα.

Οι εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες σε συμφωνίες για λίθιο και «πράσινο» υδρογόνο, ερεύνησαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σύλληψη δύο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα Publico ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, περιλαμβανομένων του Βίτο Εσκαρία, προσωπάρχη του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, και του συμβούλου επιχειρήσεων Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, ο οποίος είναι φίλος του Κόστα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως διεξάγονται έρευνες στα γραφεία του Εσκαρία, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο. Ο Ματσάντο δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια.

Η πορτογαλική αστυνομία PSP είχε ανακοινώσει πως στελέχη της βρίσκονται επιτόπου και βοηθούν στις έρευνες.

Εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει φέτος τον Ιανουάριο πως διεξάγεται μια έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, όμως δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ερευνητές έκαναν σήμερα επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Το γραφείο του Γκαλάμπα δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Νούνιο Μασκαρένιας, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες. Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου.

Το δίκτυο SIC Noticias μετέδωσε πως ο Κόστα συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα για να δώσει εξηγήσεις.

Τα γραφεία του Κόστα και του προέδρου δεν έκαναν σχόλιο για τη συνάντηση.

 

πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση