Πρωτοφανής καταστροφή από πλημμύρες στην Αυστραλία - Αεροπλάνα... επιπλέουν, κροκόδειλοι στους δρόμους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 10:17 Πρωτοφανής καταστροφή από πλημμύρες στην Αυστραλία - Αεροπλάνα... επιπλέουν, κροκόδειλοι στους δρόμους

Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσαν στη βορειοανατολική Αυστραλία κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε τροπικός κυκλώνας με τις Αρχές να επεμβαίνουν για τη διάσωση εκατοντάδων εγκλωβισμένων στα σπίτια τους, ενώ τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν δρόμους, παρέσυραν κροκόδειλους σε πόλεις και βύθισαν αεροδρόμια.

Tην ώρα που μεγάλα τμήματα της χώρας πλήττονται από καύσωνα, σωστικά συνεργεία απομάκρυναν στη διάρκεια της νύχτας πάνω από 300 άτομα εγκλωβισμένα στα σπίτια τους στο Κουίνσλαντ, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν για να προσφέρουν βοήθεια σε περιοχές που αποκόπηκαν από τις πλημμύρες.

Μεγάλες καταστροφές αναφέρθηκαν σε μια ακτογραμμή μήκους 400 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική αυτή πολιτεία της Αυστραλίας.

Κι ενώ αναμένεται νέα νεροποντή σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών της τοπικής κυβέρνησης της πολιτείας του Κουίνσλαντ, Κάμερον Ντικ, είπε ότι η φυσική καταστροφή και οι πλημμύρες έχουν προκαλέσει ζημιές «δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Χάος από τις πλημμύρες σε πόλη Αβορίγινων – Κροκόδειλοι στους δρόμους

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένας επτάχρονος ασθενής, μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην οροφή νοσοκομείου της πόλης Wujal Wujal, ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων της οποίας αποτελείται από Αβορίγινες.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα άτομα αυτά πρόλαβαν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερη τοποθεσία προτού ανέβει κι άλλο η στάθμη των υδάτων από τις πλημμύρες σήμερα το απόγευμα.

Περιτριγυρισμένο από βουνά με τροπικά δάση το δυσπρόσιτο Wujal Wujal είναι μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της Αυστραλίας. Μετά τις πλημμύρες το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε μια θάλασσα βρώμικων νερών και λάσπης, ενώ «υπάρχουν και κροκόδειλοι που κολυμπούν στα νερά», όπως ανέφεραν αυστραλιανά δίκτυα.


Η επίτροπος της αστυνομίας του Κουίνσλαντ, Καταρίνα Κάρολο, είπε ότι τα νερά των πλημμυρών παρέσυραν «κροκόδειλους κι ό,τι άλλο βάζει ο νους» σε κατοικημένες περιοχές. «Θα θυμάστε από προηγούμενες πλημμύρες ότι είχαμε δει καρχαρίες, κροκόδειλους κι άλλα πολλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αξιωματούχοι Υπηρεσίας Προστασίας της Άγριας Ζωής στην πόλη Ίνγκαμ χρησιμοποίησαν λάσο για να πιάσουν έναν κροκόδειλο που κολυμπούσε σε ρηχά νερά δίπλα σε σπίτια.

Νεροποντή «άλλου επιπέδου»

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις μετά το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Τζάσπερ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Το τουριστικό θέρετρο Κερνς των 150.000 κατοίκων έχει σχεδόν περικυκλωθεί από νερά πλημμυρών, που κατέκλυσαν το αεροδρόμιο της πόλης και μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Στα περίχωρα της πόλης ντόπιοι χρησιμοποίησαν σκοινιά σε μια προσπάθεια να σώσουν αγελάδες και άλλα ζώα εκτροφής που παρασύρθηκαν από τις πλημμύρες.

«Η στάθμη των νερών της βροχής έχει περάσει σε άλλο επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας του Κουίνσλαντ, Στίβεν Μάιλς.

«Επιστρατεύσαμε στην κυριολεξία κάθε διαθέσιμη βάρκα και σκάφος στο Κερνς για να απομακρύνουμε όσους δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους». Ο ίδιος επεσήμανε την ανησυχία των Αρχών για τη μείωση των αποθεμάτων καθαρού, πόσιμου νερού, καλώντας τους κατοίκους να κάνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομία στο νερό.

Ο στρατός της Αυστραλίας χρησιμοποίησε δύο ελικόπτερα Σινούκ για τη μεταφορά τροφίμων και διασωστών σε πόλεις που έχουν κατακλυστεί από τις πλημμύρες.

Η ανατολική Αυστραλία πλήττεται τα τελευταία χρόνια από συχνές πλημμύρες ενώ φέτος είναι αντιμέτωπη με το καιρικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», που συνδέεται συνήθως συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως πυρκαγιές και κυκλώνες. Η Αυστραλία μαστίζεται από σειρά καταστροφών τα τελευταία χρόνια, από σοβαρή ξηρασία και ιστορικές πυρκαγιές μέχρι διαδοχικά ρεκόρ πλημμυρών και καταστροφές στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. Η τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί ότι είναι πιθανό ένα καταστροφικό μέλλον, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή.

Πηγές: 9 News Australia, Guardian Australia

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση