ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν θέσεις των Χούτι - Επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 09:41 ΗΠΑ και Βρετανία έπληξαν θέσεις των Χούτι - Επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης (φωτο: getty images)

«Δεν θα διστάσω να λάβω περαιτέρω μέτρα» λέει ο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούτι, με στόχο να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσαν η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο.

Ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, με την υποστήριξη από την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τον Καναδά και την Ολλανδία συμμετείχαν στην επίθεση που έγινε τη νύχτα, με στόχο 12 περιοχές των Χούτι στη χώρα.

Επιδρομές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Σαναά, στο λιμάνι των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα Χουντάιντα, στο Νταμάρ και στο βορειοδυτικό προπύργιο των Χούτι στη Σάαντα.

Σε δήλωσή του, ο Μπάιντεν είπε πως «Αυτά τα πλήγματα είναι άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον διεθνών θαλάσσιων σκαφών στην Ερυθρά Θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία. Αυτές οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό, τους ναυτικούς και τους εταίρους μας, έθεσαν σε κίνδυνο το εμπόριο και απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».

Πρόσθεσε δε, ότι θα ήταν πρόθυμος να εγκρίνει περαιτέρω επιθέσεις στην Υεμένη, εάν οι επιδρομές των Χούτι στη ναυτιλία δεν σταματήσουν. «Δεν θα διστάσω να λάβω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου αν κριθεί απαραίτητο», είπε ενώ έκανε λόγο για «27 επιθέσεις» των Χούτι που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση καταβλήθηκαν, κατ’ αυτόν, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες. 

Σούνακ για πλήγματα σε Χούτι 

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι πολλαπλασίασαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούτι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων αυτών εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο Σούνακ σε δήλωσή του.

Οι δυνάμεις των Χούτι ισχυρίστηκαν ότι αντέδρασαν άμεσα σε δυτικά πολεμικά πλοία, αλλά υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση των Χούτι μέχρι στιγμής.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησής είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones» κ.λπ. Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου.

Σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την 1η Ιανουαρίου από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσουν στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούτι την 9η Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό HMS Diamond και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

«Στοχοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», κατά τρόπο ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών», με τον όρο αυτό ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρεται σε θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων.

Με πληροφορίες του Guardian

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση