Ισπανία: Ανακοινώνει πως δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ερυθρά Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2024 19:00 Ισπανία: Ανακοινώνει πως δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ισπανία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω μιας “δέσμευσης στην ειρήνη” και οποιαδήποτε χώρα το κάνει θα χρειαστεί να απαντήσει για τις ενέργειές της, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

“Κάθε χώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Η Ισπανία θα είναι πάντοτε δεσμευμένη στην ειρήνη και στον διάλογο“, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν στην Υεμένη στη διάρκεια της νύχτας οι ΗΠΑ και η Βρετανία σε απάντηση για τις επιθέσεις μαχητών Χούθι εναντίον θαλασσίων οδών στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Ρόμπλες επανέλαβε την απόφαση της Μαδρίτης να μην λάβει μέρος σε μία ναυτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας πως έχει ήδη δεσμευθεί σε άλλες αποστολές όπως η “Επιχείρηση Αταλάντη” της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πειρατείας στον Ινδικό ωκεανό, την οποία χαρακτήρισε “πολύ απαιτητική”.

Υπενθυμίζεται πως όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής πολυεθνικής δύναμης για την επιχείρηση Prosperity Guardian, δηλαδή του στόλου πολεμικών σκαφών για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι, είχε συμπεριλάβει την Ισπανία. Όμως λίγες ώρες αργότερα η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην πολυεθνική αρμάδα. Τότε πολιτικοί αναλυτές και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν αποδώσει την μεταστροφή της Ισπανίας στην νέα κυβέρνηση υπό τον Πέδρο Σάντσεθ, στην οποία συμμετέχει κόμμα της Αριστεράς, που δεν τρέφει και πολύ… θερμά συναισθήματα απέναντι στις ΗΠΑ.

“Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει… σε μερικές ημέρες ότι θα πρέπει να υπάρξει μια (ναυτική) αποστολή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την εμβέλεια εφόσον εγκριθεί αυτή η αποστολή, όμως στο μεταξύ η θέση της Ισπανίας από μια αίσθηση ευθύνης και δέσμευσης στην ειρήνη είναι να μην επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα”, επεσήμανε σήμερα η Ρόμπλες.

Τα σχόλιά της υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με το ποια σειρά ενεργειών θα πρέπει να αναληφθεί για τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Το κίνημα των Χούθι, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης, έχει πει πως οι ενέργειές του στην Ερυθρά Θάλασσα γίνονται σε υποστήριξη της Χαμάς.

πηγή: newsit.gr

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση