ΗΠΑ: Η πρόοδος της Ρωσίας στα διαστημικά πυρηνικά όπλα προκαλεί ανησυχία - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 11:13 ΗΠΑ: Η πρόοδος της Ρωσίας στα διαστημικά πυρηνικά όπλα προκαλεί ανησυχία - Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Οι επιθέσεις σε δορυφόρους θα μπορούσαν να απειλήσουν τις επικοινωνίες - Τα σενάρια και το χρονικό της «απειλής»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το Κογκρέσο και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη για την πρόοδο της Ρωσίας σε ένα νέο, διαστημικό πυρηνικό όπλο σχεδιασμένο να απειλήσει το εκτεταμένο δορυφορικό δίκτυο της Αμερικής, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Ένα τέτοιο δορυφορικό όπλο, εάν αναπτυχθεί, θα μπορούσε να καταστρέψει τις επικοινωνίες των πολιτών, την επιτήρηση από το διάστημα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο όπλο και να υπερασπιστούν τους δορυφόρους τους, δήλωσε πρώην αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι νέες πληροφορίες, τις οποίες δεν περιέγραψαν λεπτομερώς, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το εάν η Ρωσία προετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία απαγορεύει όλα τα τροχιακά πυρηνικά όπλα. Αλλά επειδή η Ρωσία δεν φαίνεται κοντά στην ανάπτυξη του όπλου, είπαν, δεν θεωρείται επείγουσα απειλή.

Δεν έχει γίνει σαφές γιατί η Ρωσία θα χρειαζόταν πυρηνικά όπλα στο διάστημα για να καταστρέψει εχθρικούς δορυφόρους, όταν αυτό μπορεί να το κάνει και με τους πυραύλους ή τα λέιζερ, όπλα που επίσης μπορούν να καταστρέψουν σχετικά ευαίσθητο εξοπλισμό σε τροχιά.

Η Ρωσία κατέστρεψε έναν από τους δικούς της δορυφόρους το 2021 χρησιμοποιώντας έναν επίγειο πύραυλο, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο σύννεφο 1.500 ανιχνεύσιμων κομματιών διαστημικών σκουπιδιών που απειλούσε άλλους δορυφόρους.

Οι ανησυχητικές πληροφορίες προέκυψαν καθώς ένθερμοι υποστηρικτές των ΗΠΑ για την Ουκρανία προσπάθησαν να πιέσουν τους ηγέτες της Βουλής να διεξαγάγουν ψηφοφορία για βοήθεια 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Οι πληροφορίες δημοσιοποιήθηκαν, εν μέρει, σε μια ανακοίνωση την Τετάρτη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ρεπουμπλικάνος του Οχάιο Μάικλ Ρ. Τέρνερ εξέδωσε χθες μια αινιγματική ανακοίνωση περί «σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια», η οποία σχετιζόταν με τη Ρωσία. Ο Μάικ Τέρνερ κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει διαβαθμισμένες πληροφορίες που αφορούν το ζήτημα ώστε να εξετασθεί το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της.

Όμως η δήλωση εξόργισε τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, οι οποίοι φοβήθηκαν την απώλεια σημαντικών πηγών πληροφοριών για τη Ρωσία. Ενώ ο Τέρνερ υπήρξε σύμμαχος του Λευκού Οίκου για τη βοήθεια στην Ουκρανία, οι δηλώσεις του την Τετάρτη έγιναν το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικανών του Κογκρέσου.

«Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα» αποκάλυψε το ABC

Το ABC News ανέφερε ότι οι πληροφορίες είχαν να κάνουν με ρωσικά διαστημικά αντιδορυφορικά πυρηνικά όπλα. Οι σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η εκτόξευση του αντιδορυφόρου δεν φαινόταν επικείμενη, αλλά ότι υπήρχε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν όρισαν, για να αποτραπεί η ανάπτυξή του.

Η «απειλή» αυτή φαίνεται να είναι πυρηνικά όπλα τα οποία η Ρωσία θέλει να στείλει στο διάστημα, επιβεβαίωσε και το Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν το Κογκρέσο και τους ευρωπαίους συμμάχους για νέες πληροφορίες σχετικά με Ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια διεθνή απειλή, είπε μια πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα των New York Times.

Οι νέες δυνατότητες δεν αποτελούν επείγουσα απειλή για την Ηνωμένες Πολιτείες, είπε η πηγή. Η νέα απειλή σχετίζεται στις ρωσικές προσπάθειες να αναπτυχθεί πυρηνικό όπλο στο διάστημα.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα κινούνται προς μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, καθώς και οι τρεις υπερδυνάμεις εργάζονται σε τρόπους για να τυφλώσουν τις υπόλοιπες.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πέρυσι, τόνισε την ανάπτυξη όπλων της Ρωσίας για να τυφλώσει άλλους δορυφόρους, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία απέφυγε να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των αντιδορυφορικών δυνατοτήτων που είχε αναπτύξει.

Η ανάπτυξη πυρηνικού όπλου στο διάστημα θα ήταν μια σημαντική πρόοδος στη ρωσική τεχνολογία και μια δυνητικά δραματική κλιμάκωση. Η Συνθήκη για το Διάστημα απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα στο διάστημα, αλλά η Ρωσία έχει αποχωρήσει από πολλές συνθήκες για τον έλεγχο των όπλων του Ψυχρού Πολέμου, θεωρώντας τις ως περιορισμό στην πιο σημαντική πηγή στρατιωτικής της δύναμης.

Το χρονικό της «απειλής»

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί η «Επιτροπή των οχτώ» αναφορικά με πιθανή απειλή από δυνατότητα ξένης χώρας.

Πολλές πηγές με γνώση των πληροφοριών τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες». Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε μια πηγή, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική ικανότητα της Ρωσίας για την οποία «ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτός όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι μόνο η ασάφεια για τη φύση αυτής της απειλής που συνοδεύει όσα έγιναν εξαρχής γνωστά, αλλά και το ασυνήθιστο της κινητοποίησης των θεσμών. Όπως σημειώνει το Axios, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο να άρει τον χαρακτήρα του απόρρητου – πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο»

Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον είπε σε ρεπόρτερ ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το κοινό» («no need for public alarm») και ότι η χώρα «είναι σε σταθερά χέρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, το κορυφαίο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και ότι η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα».

πηγή: protothema.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση