Το ολικό μπλακ άουτ, το σήμα κινδύνου και η συντριβή που έκανε τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη να καταρρεύσει – Οι δραματικές στιγμές

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 09:14 Το ολικό μπλακ άουτ, το σήμα κινδύνου και η συντριβή που έκανε τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη να καταρρεύσει – Οι δραματικές στιγμές

Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί.

Όταν το πλήρωμα του «Dali», ενός τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μήκους 289 μέτρων, συνειδητοποίησε τι συνέβαινε, ήταν ήδη πολύ αργά. Το πλοίο –στην αρχή ενός 27ήμερου ταξιδιού από το λιμάνι της Βαλτιμόρης προς τη Σρι Λάνκα– υπέστη ολικό μπλακ άουτ μετά την έξοδο από το λιμάνι και κατευθυνόταν προς την εμβληματική γέφυρα Francis Scott Key της πόλης.

Ήταν μεσάνυχτα και το πλήρωμα του πλοίου βρέθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο σκοτάδι, όταν τα φώτα του έσβησαν ξαφνικά.

Το πλοίο ήταν «νεκρό»: δεν υπήρχαν ηλεκτρονικά συστήματα και, κυρίως, οι κινητήρες δεν λειτουργούσαν. Ήταν ακυβέρνητοι αλλά και ανήμποροι να σταματήσουν αυτό που συνέβαινε.

Πολλαπλοί συναγερμοί χτύπησαν, καθώς το πλήρωμα έκανε ανεπιτυχείς δοκιμές σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθώσει το πρόβλημα. Δίνονταν μανιωδώς εντολές στο πλήρωμα να κατευθύνει το πηδάλιο δυνατά προς τα αριστερά και να ρίξει άγκυρα για να μην παρασυρθεί προς τα δεξιά. Ενώ πιστεύεται ότι μια γεννήτρια έκτακτης ανάγκης λειτούργησε, το πλοίο δεν ανέκτησε ποτέ τη χρήση των μηχανών του.

Δεν είχαν άλλη επιλογή. Λίγο πριν από τη 01:30 (05:30 GMT), εξέδωσαν σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας τις Αρχές ότι επίκειται σύγκρουση.

«Πλησιάζει ένα πλοίο που έχει χάσει τον έλεγχο», ακούγεται να λέει ένας αξιωματούχος της Αρχής Μεταφορών του Μέριλαντ σε ραδιοφωνική επικοινωνία που καταγράφηκε λίγο αργότερα. «Μέχρι να το θέσετε υπό έλεγχο, πρέπει να σταματήσουμε όλη την κυκλοφορία».

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, χαιρέτισε αργότερα το πλήρωμα ως «ήρωες» και δήλωσε ότι η γρήγορη αντίδρασή τους «έσωσε ζωές», επειδή οι Αρχές μπόρεσαν να σταματήσουν τη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη γέφυρα στα δύο λεπτά που μεσολάβησαν μεταξύ της κλήσης και της σύγκρουσης.

Δεν σταμάτησε, ωστόσο, αυτό που συνέβη όταν το «Dali» προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κολόνα της γέφυρας μήκους 1,5 μιλίου (2,4 χιλιομέτρων), η οποία γρήγορα κατέρρευσε, κομμάτι κομμάτι, στα σκοτεινά, κρύα νερά του ποταμού Πατάπσκο της πολιτείας, όπως σημειώνει το BBC.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων ανεστάλησαν στη Βαλτιμόρη χθες Τρίτη το βράδυ, ώρες μετά την κατάρρευση της οδικής γέφυρας και οι έξι άνθρωποι που αγνοούνταν θεωρείται πλέον πως είναι νεκροί, όπως ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματικός του αμερικανικού λιμενικού σώματος.

«Με βάση τη διάρκεια των ερευνών που διενεργήθηκαν (…), και τη θερμοκρασία του νερού, αυτή τη στιγμή εκτιμάμε πως δεν θα βρούμε ανθρώπους ζωντανούς», εξήγησε ο αντιναύαρχος, Σάνον Γκίλριδ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγές: CBC News, BBC, The Guardian

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση