Βερολίνο: Τιμητικό βραβείο για τον Σκορσέζε – «Πιθανόν να επιστρέψω με νέα ταινία»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 14:44 Βερολίνο: Τιμητικό βραβείο για τον Σκορσέζε – «Πιθανόν να επιστρέψω με νέα ταινία»

Ο Μάρτιν Σκορσέζε παρέλαβε το τιμητικό βραβείο της Χρυσής Αρκτου το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου – Berlinale που ολοκληρώνεται στις 25 Φεβρουαρίου. Η διάκριση αυτή αφορά το σύνολο της καριέρας του σκηνοθέτη στον κινηματογράφο.

Κατά την απονομή, ο Σκορσέζε – του οποίου η πρόσφατη ταινία Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού (Killers of the Flower Moon) έχει 10 υποψηφιότητες Οσκαρ – έκανε μια αναδρομή στην επαγγελματική του πορεία και μεταξύ άλλων προϊδέασε το κοινό για μια πιθανή επιστροφή του στο φεστιβάλ, σε δύο χρόνια.

Τον δημοφιλή σκηνοθέτη παρουσίασε ο πολυβραβευμένος Γερμανός κινηματογραφιστής - και υποψήφιος για Οσκαρ για την μεγάλου μήκους ταινία του, Perfect Days - Βιμ Βέντερς. Ο Βέντερς αφηγήθηκε μια χιουμοριστική ιστορία, με ταυτόχρονη παρουσίαση φωτογραφιών, για μια από τις πρώτες αλληλεπιδράσεις του με τον Σκορσέζε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τελιουράιντ το 1978 όπου συνάντησε τον σκηνοθέτη και την τότε σύντροφό του Ισαμπέλα Ροζελίνι με ξεφουσκωμένο λάστιχο στο αμάξι.

Μετά τον εναρκτήριο λόγο του Βέντερς, ο Σκορσέζε αναφέρθηκε στην ιστορία της Berlinale και τον τρόπο με τον οποίο το φεστιβάλ τον επηρέασε ως κινηματογραφιστή κυρίως το 1968, όταν o Αμερικανός σκηνοθέτης Μπράιαν Ντε Πάλμα κέρδισε το δεύτερο μεγάλο βραβείο (Silver Bear) για την ταινία Greetings.

Ηταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση και το σημείο καμπής για όλους εμάς – φυσικά για τον Μπράιαν πρωτίστως, αλλά και τους σκηνοθέτες που εκείνη τη χρονική περίοδο στην Αμερική εργαζόμασταν σε πρότζεκτ με χαμηλό προϋπολογισμό, κυρίως εκτός Χόλιγουντ. Οι ανεξάρτητες αυτές παραγωγές κυκλοφορούσαν σπάνια εκείνη την εποχή και η βράβευση του Μπράιαν “άνοιξε” τον δρόμο και βοήθησε πολλούς κινηματογραφιστές, είπε ο Σκορσέζε. Τα κινηματογραφικά στούντιο άρχισαν να μας υπολογίζουν σοβαρά. Συναντήθηκα με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον επέλεξα για την ταινία “Mean Streets”. Δέκα χρόνια αργότερα, συμμετείχα στο φεστιβάλ του Βερολίνου για πρώτη φορά με το φιλμ “Raging Bull”, μετά με το “Shine a Light” και το “The 50 Year Argument”.

Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης είπε ότι τα φεστιβάλ πάντα αποτελούσαν σημεία συνάντησης της κοινότητας των κινηματογραφιστών, συμπεριλαμβανομένου του Βέντερς. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η δουλειά που κάνουμε ο καθένας μόνος, είναι κομμάτι μιας συνεχιζόμενης συζήτησης όσον αφορά το σινεμά.

Τέλος, είπε ότι ίσως επιστρέψει στη Berlinale αργά ή γρήγορα. Κοιτάζοντας πίσω στη δουλειά μου, η επιθυμία να κάνω ταινίες είναι ακόμα έντονη, οπότε πιθανόν να σας ξαναδώ σε δύο χρόνια.

Με πληροφορίες από το Variety

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση