Τεχνολογικές καινοτομίες στον κινηματογράφο: Ο ρόλος του AI

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 15:05 Τεχνολογικές καινοτομίες στον κινηματογράφο: Ο ρόλος του AI

Στην κινηματογραφική βιομηχανία υφίστανται πλέον μεγάλες και σημαντικές αλλαγές, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML). Οι τεχνολογίες αυτές δεν ενισχύουν απλώς την αποτελεσματικότητα της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά ανοίγουν και νέους ορίζοντες και προοπτικές. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε με ποιον τρόπο το AI και η ML χρησιμοποιούνται στα διάφορα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής, από τη συγγραφή σεναρίου έως και το στάδιο του post production.

Η τεχνητή νοημοσύνη στη συγγραφή σεναρίων

Το πρώτο στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής είναι η συγγραφή σεναρίου. Εδώ έχουν γίνει αξιοσημείωτες αλλαγές και καινοτομίες χάρη στο ΑΙ. Εργαλεία που χρησιμοποιούν λογισμικό με βάση το ΑΙ είναι πλέον ικανά να βοηθούν τους σεναριογράφους με τους παρακάτω τρόπους:

       προτείνοντας διαλόγους

       σχεδιάζοντας σκηνές ή ακόμη και

       δημιουργώντας ολόκληρα σενάρια με βάση συγκεκριμένα genre

Αυτό δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ανάγκη για ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά μάλλον την ενισχύει προσφέροντας νέες προοπτικές και επιταχύνοντας τη διαδικασία brainstorming.

Διανομή ρόλων και pre-production

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει σιγά σιγά να εισέρχεται και στο pre production στάδιο, ιδίως στο casting και στην εύρεση τοποθεσιών, για ένα γύρισμα. Οι αλγόριθμοι μπορούν να αναλύσουν χιλιάδες ώρες βίντεο, για να προτείνουν ηθοποιούς που ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ των χαρακτήρων, με βάση τις προηγούμενες ερμηνείες τους. Επιπλέον, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σαρώνουν τεράστιες βάσεις δεδομένων, για να προτείνουν τοποθεσίες γυρισμάτων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός σεναρίου που μπορεί να αναφέρει π.χ. ως χώρο δράσης ένα καζίνο σε μια έρημο που υπάρχει και μια ειδική αίθουσα, για να παίζουν οι παίκτες φρουτακια online. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται δραματικά ο χρόνος και οι πόροι που παραδοσιακά απαιτούνταν για αυτές τις εργασίες.

Βελτιώσεις στο γύρισμα

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, οι τεχνολογίες ΑΙ συμβάλλουν επίσης σε εργασίες όπως στον χειρισμό της κάμερας, αλλά και στον φωτισμό μιας σκηνής. Τα συστήματα καμερών με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αυτοματοποιήσουν πολύπλοκες ακολουθίες γυρισμάτων, να διασφαλίσουν καλύτερο φωτισμό και να ρυθμίσουν το focus της κάμερας, γεγονός που βοηθά στη διατήρηση της συνέπειας σε όλα τα πλάνα. Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο βοηθά στη μείωση του αριθμού των επαναλήψεων μιας σκηνές, αλλά βοηθά επίσης τους κινηματογραφιστές στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Καινοτομίες post-production

Το post production είναι ίσως το στάδιο που επηρεάζεται περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη και το ML. Από το μοντάζ μέχρι τα ειδικά εφέ και τον ηχητικό σχεδιασμό, το ΑΙ φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι κινηματογραφιστές βάζουν την τελευταία πινελιά στα έργα τους. Οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να επεξεργαστούν σκηνές σε δευτερόλεπτα, προτείνοντας μερικά edit και transitions που οι άνθρωποι θα χρειάζονταν πολύ περισσότερο χρόνο, για να σκεφτούν. Επιπλέον, τα εργαλεία οπτικών εφέ (VFX) που βασίζονται στo ΑΙ μπορούν να δημιουργήσουν ρεαλιστικά σκηνικά μειώνοντας την εξάρτηση από δαπανηρά φυσικά σκηνικά και εκτεταμένη σκηνογραφική εργασία.

Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης εκπαιδεύονται επίσης sτη βελτίωση της ποιότητας και του σχεδιασμού του ήχου. Αυτά τα μοντέλα μπορούν να αφαιρούν αυτόματα το θόρυβο του περιβάλλοντος, να βελτιστοποιούν τους διαλόγους, ακόμη και να συνθέτουν μουσική που ταιριάζει στη διάθεση της ταινίας, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική ακουστική εμπειρία.

Δεοντολογικά ζητήματα

Όπως συμβαίνει με όλες τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών στην παραγωγή ταινιών συνοδεύεται από ένα σύνολο ερωτημάτων και προβληματισμών. Ζητήματα π.χ. γύρω από την πρωτοτυπία του περιεχομένου που παράγεται από το ΑΙ, το ενδεχόμενο να εκλείψουν κάποιες θέσεις εργασίας έρχονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και του ML στον κινηματογράφο φαίνεται πολλά υποσχόμενο. Καθώς οι τεχνολογίες αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται, θα ανοίξουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Οι κινηματογραφιστές μόλις αρχίσουν να ανακαλύπτουν τι μπορεί να επιτευχθεί με το ΑΙ και το ML, θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια ταινία.

Συνολικά, το AI και η ML δεν είναι απλώς εργαλεία αυτοματοποίησης, αλλά γίνονται αναπόσπαστο μέρος των δημιουργικών διαδικασιών στην κινηματογραφική παραγωγή, υποσχόμενα μια νέα εποχή καινοτομίας και αποτελεσματικότητας στον κλάδο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση