Εύσημα για τα «Ερωτ-εύσημα» της ποιήτριας Ιωάννας Παπαλέξη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 10:25 Εύσημα για τα «Ερωτ-εύσημα» της ποιήτριας Ιωάννας Παπαλέξη

Μέσα σε μια ευχάριστη και εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Ερωτ-εύσημα» της Ιωάννας Παπαλέξη, την Πέμπτη 30-3-2023, στο βιβλιοπωλείο «Επίπεδο» Λαμίας, από τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων και τις Χρόνος Εκδόσεις, και απέσπασε τα εύσημα από τους παρευρισκόμενους – αναγνώστες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων Κώστας Τσιαλαφούτας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : « […]Η νέα της ποιητική συλλογή έχει έντονα το λυρικό στοιχείο, είναι πλούσια σε συναισθήματα και κυρίως υμνεί τον έρωτα και την αγάπη. Στα μικρής έκτασης ποιήματά της, αλλά με συμπυκνωμένο ποιητικό λόγο, η ποιήτρια μέσα από τα προσωπικά της βιώματα και τις κοινωνικές εμπειρίες περνά με άριστο τρόπο τα μηνύματά της».

Για την ποιητική συλλογή μίλησε η ποιήτρια – εκδότρια Βασιλική Νικοπούλου, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής : «[…]Μόνο μ’  αυτόν τον τρόπο μπορεί και να επιβιώσει το συναίσθημα του θαυμασμού μέσα στον χρόνο. Ο διαρκής αυτός αγώνας για να φτάσεις αυτό που θαυμάζεις οδηγεί το πνεύμα σου σε εγρήγορση. Καλλιεργεί τις ικανότητες σου και σε ωθεί στο  όριο της δημιουργίας. Η ανάγκη να είσαι κοντά σ’ αυτό που θαυμάζεις, να επεξεργάζεσαι τις αναδυόμενες σκέψεις, να εξελίσσεσαι και να τολμάς το σπάσιμο των ορίων σου είναι ανταπόκριση στο κάλεσμα του θαυμασμού. Σχεδόν πάντα ερωτεύεσαι αυτό που θαυμάζεις και αδιαφορείς ή προσπερνάς αυτό που κατακτάς ή αυτό που δεν σου προκαλεί πλέον τον θαυμασμό. Μέσα στην πλοκή αυτής της περιπλάνησης δημιουργείς, επαναπροσδιορίζεσαι, ολοκληρώνεσαι και συμμετέχεις δυναμικά στην πρόοδο. Ο θαυμασμός γίνεται πλέον απαραίτητος, αναγκαίος, βασικό καθημερινό υλικό φωτισμένων σκέψεων και ονείρων. Το γεγονός και μόνο, ότι θαυμάζεις και σε θαυμάζουν σε κάνει κοινωνό, για να συντελεστεί το μεγαλειώδες. Βιώνεις το θαύμα μέσα σου και γεννιέται ο έρωτας. Ένας έρωτας που σίγουρα θα κρατήσει για πάντα, γιατί έγινε στίχος κι ο στίχος ζει αιώνια. Έγινε βιβλίο 30 ερωτ-εύσημων μαρτύρων μνήμης και ομολογίας της αλήθειας.»

  Η ποιήτρια του βιβλίου, Ιωάννα Παπαλέξη απήγγειλε ποιήματά της.

«Σ’ ένα όστρακο μιλάω κάθε μέρα για μιαν αγάπη,

Που δεν αντίκρισε όμοιά της,         

Όσο κι αν είχε κυλιστεί σε αμέτρητους κόκκους άμμου»

«Βρες μου κάτι για να ακουμπήσω.

Να παρηγορηθώ για του κόσμου τη βοή.

Όχι στα παγκάκια των γραφικών,

ούτε στο άσπρο χαλί των γενεθλίων.

Θα ‘θελα να μου φέρεις …

την ξύλινη φιγούρα εκείνης της βιτρίνας,

αφού δεν ζήλεψε ποτέ

το ¨σ’ αγαπώ¨ που έλεγα σε σένα»

Το Ωδείο του Κώστα Νέλλα παρουσίασε ποιήματά της, σε μουσική και ερμηνεία της Ιουλιέττας Παπαλέξη. (Συμμετείχαν οι μουσικοί : Σύνθεση, Κιθάρα και Ερμηνεία η Ιουλιέττα Παπαλέξη,
ενορχήστρωση και κιθάρα ο Κώστας Νέλλας, Βιολί ο Κώστας Τσάνος, Ακορντεόν η Ελευθερία Γοργογιάννη, Κρουστά η Γαλάτεια Χριστοφορίδου).

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η Έκθεση Ζωγραφικής της μαθήτριας και κόρης της ποιήτριας Βασιλιάννας Τσιάρα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων Βίβιαν Αργύρη και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού Ευμορφία Ρουποτιά.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση