Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Όχι στο σχέδιο του 2014

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 09:41 Σωματεία ΛΑΡΚΟ: Όχι στο σχέδιο του 2014

Στη δημοσιότητα έδωσαν τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ και συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ), η Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ, το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ και το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Α.Ε. (ΑΘΗΝΑ), το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία της Διοίκησης και του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Υπάρχει σαφής απόσταση θέσεων με τους εργαζόμενους να μην υποχωρούν στην υποψία απώλειας θέσεων εργασίας και περικοπής απολαβών, απορρίπτοντας το σχέδιο τριχοτόμησης του 2014.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 6/12/2019 έγινε συνάντηση των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη παρουσία της Διοίκησης και του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.
Η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης ήταν ότι η βιώσιμη λύση για την ΛΑΡΚΟ είναι το σχέδιο τριχοτόμησης του 2014, σχέδιο το οποίο εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο διαγωνισμούς των Μεταλλείων και του Εργοστασίου, στον οποίο μπορεί να βρεθούν δύο ή ένας επενδυτής (αν βρεθεί ένας επενδυτής παίρνει μπόνους το Εργοστάσιο). Στο σχέδιο αυτό εάν υλοποιηθεί χαρίζεται το χρέος των κρατικών ενισχύσεων.
Η αντίθεση η δική μας ως προς το σχέδιο αυτό και η ανάλυσή του ήταν η εξής:
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις έβλαψαν την ίδια την εταιρεία με αποτέλεσμα την τοποθέτηση διοικήσεων που οδήγησαν την εταιρεία σε χρεοκοπία με λάθος χειρισμούς και αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην περίοδο του 2006 που χάθηκε μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Όσον αφορά την ευαισθησία του Υπουργού για τα θανατηφόρα ατυχήματα και τις Περιβαλλοντικές Μελέτες θα πρέπει να θυμηθεί ότι το 2006 ήταν Υπουργός Ανάπτυξης. Αν ήθελε την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ θα το είχε πράξει από τότε και δεν θα άφηνε την ανίκανη διοίκηση που οδήγησε την ΛΑΡΚΟ στο χείλος του γκρεμού από υπαιτιότητα δική του.

Του τονίσαμε ότι είμαστε έτοιμοι περιβαλλοντικά, να αποθέσουμε την σκουριά σε χερσαίο έργο που υπάρχει ήδη, αλλά από ότι καταλάβαμε δεν το γνώριζε διότι δεν παρακολουθεί την εταιρεία όπως πρέπει να την παρακολουθεί. Όσο για τα θανατηφόρα ατυχήματα και εκεί υπάρχει μερίδιο ευθύνης της πολιτικής ηγεσίας της τελευταίας εικοσαετίας διότι δεν δόθηκαν χρήματα για επενδύσεις για να μην σκοτώνεται ο κόσμος.
Για τις προτάσεις που μας είπε ο Υπουργός να καταθέσουμε οι εργαζόμενοι, εμείς είμαστε έτοιμοι αρκεί το Υπουργείο να διαγράψει το σχέδιο του 2014 που μοιραία κλείνει την εταιρεία και αφήνει στον δρόμο 1.200 οικογένειες.

Παράλληλα θέλουμε να του τονίσουμε ότι εμείς μπορεί να χάσουμε το μεροκάματο αλλά αυτοί θα χρεωθούν το πολιτικό κόστος.
Σε μικρό χρονικό διάστημα Διοίκηση και πολιτική ηγεσία θα μας νιώσουν στο πετσί τους αν συνεχίσουν τις άστοχες ενέργειες που κάνουν με τα δημοσιεύματα του Τύπου που μοναδικό αποτέλεσμα έχουν να διώχνουν παραδοσιακούς πελάτες της ΛΑΡΚΟ. Απαξιώνουν συνειδητά την εταιρεία λόγω του ότι στο άκουσμα της εκκαθάρισης της εταιρείας φαινόμαστε αφερέγγυοι προς την αγορά, μειώνονται οι πωλήσεις, εκμηδενίζονται τα έσοδα της εταιρείας και υπάρχει η απειλή του να μην πληρωθούν οι μισθοδοσίες και οι τρέχουσες υποχρεώσεις της εταιρείας.
Σαν εργαζόμενοι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μπαίνοντας στο τραπέζι του διαλόγου αλλά και στον αγώνα που θα είναι μακρύς, δύσκολος και σκληρός.
Εμείς δεν απειλούμε απλά τονίζουμε ότι θα μας νιώσουν γερά στο πετσί τους.
Η σύμπνοια και η συναδελφικότητα των πέντε σωματείων θα είναι η πανοπλία όλων των εργαζομένων στα βρώμικα σχέδια που έχουν στο μυαλό τους.

Δεν δεχόμαστε το σχέδιο του 2014.
Δεν δεχόμαστε απολύσεις εργαζομένων.
Δεν δεχόμαστε την περικοπή των κεκτημένων.
Δεν δεχόμαστε τα ύπουλα σχέδια που υπάρχουν για την καταστροφή της εταιρείας.

Αν δεν θέλουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας ας βγουν να μας πουν πως θέλουν να καταντήσουν την Ελλάδα και σε ποια πρότυπα θέλουν να κατατάξουν τους Έλληνες εργαζόμενους.
Σήμερα έχει οριστεί συνάντηση με την Διοίκηση της εταιρείας στην οποία δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.
Η Διοίκηση της εταιρείας από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενημερώνει τους εργαζόμενους όταν υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών και γιατί.
Η Διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για την πορεία της εταιρείας, αν δηλαδή έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Τα σωματεία θα προχωρήσουν σε κάλεσμα Γενικών Συνελεύσεων για την λεπτομερή ενημέρωση όλων των εργαζομένων και την λήψη δραστικών και καθοριστικών αποφάσεων και ενεργειών. Για τα Διοικητικά Συμβούλια

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΛΑΡΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com