Διαμαρτύρονται οι μόνιμοι κάτοικοι Ραχών για τις θέσεις στο αλιευτικό καταφύγιο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2022 13:17 Διαμαρτύρονται οι μόνιμοι κάτοικοι Ραχών για τις θέσεις στο αλιευτικό καταφύγιο

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε ο Αλιευτικός Σύλλογος Ραχών, σχετικά με τον ελλιμενισμό σκαφών στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Παραλίας Ραχών, καταγγέλλοντας ότι αγνοούνται οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η επιστολή έχει αποδέκτες το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας και την Λιμενική Επιτροπή Φθιώτιδας και κοινοποιείται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, στο ΓΓ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στους Βουλευτές του νομού, στο Δήμο Στυλίδας και στο Λιμεναρχείο Στυλίδας.

Η επιστολή:

«Αξιότιμοι Κύριοι/Κυρίες,

Θέμα: Ελλιμενισμός σκαφών στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παραλίας Ραχών – Παντελής αγνόηση αναγκών τοπικής κοινωνίας

Με την παρούσα επιστολή διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την πρόσφατη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Φθιώτιδας που καθόρισε τα κριτήρια ελλιμενισμού σκαφών στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ραχών  του οποίου τη διαχείριση ασκεί το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας.

Δυνάμει αυτής της απόφασης πολλοί συντοπίτες μας, μόνιμοι και εποχικοί κάτοικοι Ραχών, έλαβαν πρόσφατα τελεσίγραφο για την άμεση απομάκρυνσή των σκαφών τους από το Αλιευτικό Καταφύγιο  Ραχών προκειμένου οι θέσεις τους στο καταφύγιο να δοθούν σε σκάφη αναψυχής κατοίκων άλλων περιοχών.

Ακόμα όμως και όσοι  κάτοικοι στάθηκαν τυχεροί αυτή την χρονιά, θα κληθούν σε κάθε περίπτωση να απομακρύνουν τα σκάφη τους από το αλιευτικό καταφύγιο του τόπου τους σε τρία χρόνια καθώς πλέον ισχύει και για αυτούς η τριετία ως μέγιστος χρόνους ελλιμενισμού στο ίδιο αλιευτικό καταφύγιο.

Αυτή η κατάφωρα άδικη εξέλιξη είναι σαφέστατα συνέπεια της αποτυχίας της Επιτροπής να λάβει υπόψη της τις εύλογες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενδεχομένως προκρίνοντας το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος από τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων σκαφώνκατοίκων άλλων περιοχών και αγνοώντας την συνεπακόλουθη κοινωνικήαναστάτωση και οικονομική επιβάρυνση των μονίμων κατοίκων της περιοχής.

Οδηγούνται, με τον τρόπο αυτό, οι μόνιμοι κάτοικοι σε έναν μόνιμο και συχνά άνισο ανταγωνισμό με τους μη μόνιμους κατοίκους για μια θέση στο αλιευτικό καταφύγιο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Παραλία Ραχών είναι σημαντικός πόλος έλξης στην περιοχή για ιδιοκτήτες σκαφών – παραθεριστές και ότι οι θέσεις στο Αλιευτικό Καταφύγιο είναι περιορισμένες, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του ανταγωνισμού αυτού.

Επί της ουσίας, η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής Φθιώτιδας δυσχεραίνει αδικαιολόγητα και δυσανάλογα τους ντόπιους ιδιοκτήτες σκαφών με πολλαπλούς τρόπους.

Μεταξύ άλλων, εξαναγκάζει τους κύριους και τακτικότερους χρήστες του αλιευτικού καταφυγίου (καθόλη την διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες):

(α) είτε σε αναζήτηση εναλλακτικής θέσης σε άλλο καταφύγιο (με την αβεβαιότητα, τα έξοδα, την ταλαιπωρία αλλά και τον παραλογισμό που αυτό συνεπάγεται), μια εναλλακτική που είναι διαθέσιμη βέβαια μόνο για όσους έχουν την δυνατότητα μετακίνησης σε κοντινό αλιευτικό καταφύγιο, είτε

(β) σε αγκυροβόληση εκτός καταφυγίου, εκθέτοντας τα σκάφη τους στις καιρικές συνθήκες αλλά και δυσκολεύοντας αδικαιολογήτως την πρόσβαση σε αυτά, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μη εξασφάλιση μιας θέσης στο αλιευτικό καταφύγιο δύναται να οδηγήσει ως εως και στον παροπλισμότων σκαφών των μονίμων κατοίκων.

Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι μεγάλο μέρος των  κατοίκων - ιδιοκτητών ερασιτεχνικών σκαφών είναι μικροαλιείς που χρησιμοποιούν τα σκάφη τους για την συμπλήρωση των βιοτικών τους αναγκών αντιλαμβάνεται και τα απαράδεκτα κοινωνικά  αποτελέσματα που συνεπάγεται η εκδίωξή τους από το αλιευτικό καταφύγιο.

Επιπλέον, η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής είναι και ιστορικά ανακόλουθη.

Όπως είναι γνωστό, το αλιευτικό καταφύγιο Ραχών δημοπρατήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1998, φορέας δημοπράτησης και διαχείρισης ήταν η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΡΑΧΩΝκαι η κατασκευήτου ολοκληρώθηκε στο τέλος του 1999 με σκοπό να καλύψει πρωτίστως τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων της περιοχής και δευτερευόντως τις ανάγκες των επισκεπτών της περιοχής.Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής από την κατασκευή του Αλιευτικού Καταφυγίου Παραλίας Ραχών έως και σήμερα, απολάμβαναν ανελλιπώς προτεραιότητα ελλιμενισμού των σκαφών τους στο καταφύγιο, ένα δικαίωμα που αδικαιολογήτως και αιφνιδίως κατήργησε εν μια νυκτί η απόφαση της Επιτροπής.

Κι όμως, τις δύσκολες ημέρες της οικονομικής κρίσης όταν η διοίκηση είτε λόγω οικονομικής δυσπραγίας είτε λόγω αδιαφορίας δεν προέβαινε στην συντήρηση του αλιευτικού καταφυγίου ως όφειλε, ήταν πρωτίστως οι μόνιμοι κάτοικοι - χρήστες του αλιευτικού καταφυγίουΡαχών που «έβαλαν πλάτη» και δημιούργησαν ταμείο το οποίο εν συνεχεία αξιοποίησαν για την αναγκαία συντήρηση του καταφυγίου. Οι ίδιοι μόνιμοι κάτοικοι – ιδιοκτήτες σκαφών που τώρα τους υποδεικνύεται ο δρόμος της εξόδου από το αλιευτικό καταφύγιο.

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η απόφαση για τα κριτήρια ελλιμενισμού στο αλιευτικό καταφύγιο Ραχών είναι αναιτιολόγητη, εσφαλμένη, κοινωνικώς άδικη και βλαπτική για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Για τους παραπάνω λόγους ΖΗΤΟΥΜΕ:

(α) την ακύρωση όλων των αποφάσεων/ειδοποιήσεων για απομάκρυνση σκαφών μονίμων κατοίκων Ραχών από το Αλιευτικό Καταφύγιο Ραχών,

(β) την άμεση αναθεώρηση της απόφασης για τα κριτήρια ελλιμενισμού στο Αλιευτικό ΚαταφύγιοΡαχών με την θέσπιση προτεραιότητας στον ελλιμενισμό σκαφών, τόσο επαγγελματικών όσο και ερασιτεχνικώνπου ανήκουν σε μόνιμους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Ραχών, καθώς και την δωρεάν παραχώρηση δυο θέσεωνστον Ναυτικό Όμιλο Ραχών, και

(γ) την μη υπαγωγή των μονίμων κατοίκων ιδιοκτητών σκαφών στον 3ετή χρονικό περιορισμό ελλιμενισμού στο ίδιο αλιευτικό καταφύγιο.

Σε περίπτωση αγνόησης των παραπάνω εύλογων αιτημάτων μας, επιφυλασσόμαστε να προβούμε σε διεκδίκησή τους με κάθε πρόσφορο μέσο, ως και μέσω της νομικής οδού.

Μετά τιμής,»

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση