Μέσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2022 15:39 Μέσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΚΠΑ στην 1η θέση για την Ελλάδα…

Δεκαέξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στην διεθνή κατάταξη «Times Higher Education World University Rankings» για το έτος 2022-2023, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης να έχουν την εγχώρια πρωτιά, καθώς κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 διεθνώς.

Στην 3η θέση και μέσα στα 1.000 καλύτερα Πανεπιστήμια μαζί με άλλα πέντε για την Ελλάδα κι αυτό της Θεσσαλίας. Μάλιστα στο θέμα των αναφορών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καταλαμβάνει την 4η θέση πίσω από ΕΚΠΑ, Κρήτης και Χαροκόπειο, που έχουν και τις τρεις πρώτες θέσεις στη συνολική κατάταξη.

Η εν λόγω κατάταξη μαζί την αντίστοιχη της QS World University Rankings και το Academic Ranking of World Universities (γνωστή ως Λίστα της Σανγκάης), θεωρούνται οι τρεις κατατάξεις με τη μεγαλύτερη απήχηση και εγκυρότητα διεθνώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της THE, στην φετινή κατάταξη συμπεριλαμβάνονται 1.799 πανεπιστήμια από 104 χώρες.

Η Ελλάδα

Με βάση τα αποτελέσματα και σε σχέση με την Ελλάδα, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταλαμβάνουν τη 1η θέση μεταξύ των δεκαέξι ελληνικών Πανεπιστημίων και κατατάσσονται στις θέσεις 401-500 παγκοσμίως (Πίνακας 1), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 2η θέση και στις θέσεις 501-600 της παγκόσμιας κατάταξης ενώ την 3η θέση στην Ελλάδα μοιράζονται έξι Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) τα οποία τοποθετούνται στις θέσεις 801-1000 παγκοσμίως. Την 4η θέση στην Ελλάδα μοιράζονται το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών τα οποία βρίσκονται στις θέσεις 1001-1200 παγκοσμίως. Ακολουθούν και μοιράζονται την 5η θέση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ευρισκόμενα στις θέσεις 1201-1500 παγκοσμίως, ενώ στην 6η θέση στην Ελλάδα και στις θέσεις 1500+ παγκοσμίως βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Με βάση τα στοιχεία της κατάταξης, μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, το ΕΚΠΑ είναι εκείνο με τον υψηλότερο βαθμό ερευνητικής απήχησης και διεθνούς εικόνας. Στο κομμάτι της έρευνας, πρώτο κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει αποσπάσει υψηλή βαθμολογία και κατατάσσεται δεύτερο στους τομείς της έρευνας και της ερευνητικής απήχησης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι θέσεις που καταλαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελούν σημαντική επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 33% της συνολικής βαθμολογίας στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings βασίζεται σε έρευνες γνώμης για τη «διδακτική και ερευνητική φήμη» των πανεπιστημίων. Τα δεδομένα δείχνουν ότι διαχρονικά αυτές οι έρευνες αναδεικνύουν τα ήδη γνωστά πανεπιστήμια, (Harvard, Yale, Oxford κ.ά.) και όχι πανεπιστήμια από μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.

Η γενική κατάταξη

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης. Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ (Ην. Βασίλειο) και του Στάνφορντ (ΗΠΑ) και την πρώτη πεντάδα διεθνώς κλείνει το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology – ΗΠΑ).

Γενικά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «κυριαρχούν» στην κατάταξη με συνολικά 177 πανεπιστήμια, εκ των οποίων επτά στην πρώτη δεκάδα και 12 στην πρώτη 20άδα παγκοσμίως, όμως είναι αισθητή η άνοδος των ασιατικών Πανεπιστημίων.

Η Κίνα διαθέτει επτά πανεπιστήμια στο top 100 των κορυφαίων της κατάταξης – από έξι πέρυσι και μόλις δύο κορυφαία 100 πανεπιστήμια πριν από μόλις πέντε χρόνια, στην έκδοση του 2018. Το Πανεπιστήμιο Tsinghua γίνεται το κινεζικό ίδρυμα με τις καλύτερες επιδόσεις ευρισκόμενο στην 16η θέση παγκοσμίως. Η Ιαπωνία ηγείται των ασιατικών χωρών με συνολικά 117 πανεπιστήμια στην κατάταξη, ακολουθούμενη από την Κίνα με 95 και την Ινδία με 75. Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο παραμένει το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας στην 39η θέση.

Στην Ευρώπη, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης της Ελβετίας είναι το ίδρυμα με την υψηλότερη κατάταξη (στην 11η θέση, από τη 15η θέση πέρυσι).

Αναλυτικά, τα δεδομένα της κατάταξης των ελληνικών πανεπιστημίων βρίσκονται ΕΔΩ.

Συνολικά, τα δεδομένα της κατάταξης βρίσκονται ΕΔΩ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση