Με ιδιαίτερη επιτυχία η Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών του ΕΕΣΥΜ στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 18:28 Με ιδιαίτερη επιτυχία η Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών του ΕΕΣΥΜ στη Λαμία

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας φιλοξένησε στη Λαμία, το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου 2022 τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και την Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα: «Πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα μεταφορών και Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές» που πραγματοποίησε ο Ελληνικός Επιμελητηριακός Σύνδεσμος Μεταφορών.

Ο ΕΕΣΥΜ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1995 από τα Ελληνικά Επιμελητήρια αποτελεί έναν σημαντικό συνεργάτη και ουσιαστικό «εργαλείο» για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των Ελληνικών μεταφορών και την ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας.

Η όλη διοργάνωση τελούσε επίσης υπό την υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων και της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας.

Η Συνδιάσκεψη προσέφερε την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να ενημερωθούν κατά τον πιο έγκυρο τρόπο για τα σημαντικά θέματα μεταφορών και τις πρόσφατες σχετικές εξελίξεις σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό πλαίσιο που απασχολούν το σύνολο του κλάδου των μεταφορών και τις σημαντικές προκλήσεις στον χώρο των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών –City Logistics – που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινή ζωή των πόλεων.

Οι εισηγητές της συνδιάσκεψης ενημέρωσαν τους παρισταμένους για τις μελλοντικές προκλήσεις στην Ευρώπη, για ζητήματα βιώσιμης κινητικότητας, για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που υιοθετούνται στον τομέα των μεταφορών, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν, τις βέλτιστες λύσεις και τις καλές πρακτικές που χρειάζεται να ενσωματώσουμε, καθώς και για κάθε ζήτημα που απασχολεί τις σύγχρονες πόλεις σε αυτόν τον τομέα. Η «στρατηγική» γεωγραφική θέση της Λαμίας των συγκριτικών πλεονεκτημάτων ως οδικός και συγκοινωνιακός κόμβος στην «καρδιά» της χώρας με διεθνείς προεκτάσεις, αποτελώντας τον εφοδιαστικό «κρίκο» στις αγορές, υπερτονίστηκαν στην Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αθ. Κυρίτσης κατά την τοποθέτησή του τόνισε: «Η εφαρμογή του βέλτιστου μοντέλου υλοποίησης των αστικών εμπορευματικών μεταφορών είναι ανάγκη να προσδοκά οφέλη που θα συσχετίζονται με την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, τόσο για τους δημόσιους όσο και για τους ιδιωτικούς φορείς. Απαιτείται ένας γενικότερος σχεδιασμός των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών από κάτω προς τα πάνω. Οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τα προβλήματα και αυτές πρέπει να κληθούν να δώσουν τη λύση, αλλά να εισακουσθούν. Η δημιουργία εμπορευματικών σταθμών σε κάθε Περιφέρεια ίσως είναι μία λύση, αλλά δεν αρκεί αυτό από μόνο του καθώς πρέπει να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Λαμία ως σημείο στην καρδιά της Ελλάδας μπορεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο και να μετατραπεί σε σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο. Η Λαμία αποτελεί αστικό κόμβο, διεθνή πύλη, εμπορευματικό κόμβο και σταυροδρόμι διασύνδεσης της Περιφέρειας με το δευτερεύον διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών. Από την Λαμία περνάει το Εθνικό Σιδηροδρομικό Δίκτυο, ο Π.Α.Θ.Ε, ο Ε65 & η Εθνική Οδός Θερμοπυλών-Αντιρρίου. Η Λαμία μπορεί να μπει δυναμικά στην διεκδίκηση δημιουργίας εμπορευματικού κέντρου με δεδομένο μάλιστα ότι στο στρατηγικό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας (το οποίο έχει ψηφιστεί από το περιφερειακό συμβούλιο), προβλέπεται η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του αεροδρομίου της Λαμίας -δίπλα στις υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως hubμεταφορών».

Στη συνδιάσκεψη το παρών έδωσαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φθιώτιδας ενώ χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός, ο βουλευτής Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνίας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας και Γεν. Γραμματέας της ΚΕΕ Παναγιώτης Αγνιάδης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος. Επίσης στη συνδιάσκεψη βρέθηκαν, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κώστας Αποστολόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπέτσιος, οι αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος και Δημήτρης Ρίζος, φορείς και λοιποί προσκεκλημένοι του κλάδου των μεταφορών καθώς επίσης στελέχη του επιμελητηριακού, συγκοινωνιακού και οικονομικού κλάδου.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση