Σχολείο, Κορωνοϊός & Γρίπη - Στο ίδιο έργο θεατές

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2023 08:14 Σχολείο, Κορωνοϊός & Γρίπη - Στο ίδιο έργο θεατές

Τι λένε οι ειδικοί, οι «ειδικοί» και οι αριθμοί…

 

Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, ακόμη κι αν οι συνθήκες αλλάξουν.

 

Τέτοια εποχή πέρυσι, αρχές 2022, είχε ανάψει και πάλι η συζήτηση για καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων, καθώς ο κορωνοϊός προελαύνανε με πάνω από 50.000 κρούσματα ημερησίως (στις 4/1/22) και συνολικά 728.891 μόνο μέσα στον Ιανουάριο!

 

Σύμφωνα με τους «Ειδικούς» (με ή χωρίς εισαγωγικά) αφού είχαν ανοίξει τα σχολεία στην Ευρώπη, η χώρα μας που είχε σαφώς πιο λίγα κρούσματα δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω.

 

Κανείς βέβαια τότε δεν έλεγε για τη μετάλλαξη «όμικρον» που στις υπόλοιπες χώρες είχε χτυπήσει από τέλη Οκτωβρίου, ενώ χώρες όπως η Γερμανία είχαν lockdown μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Για τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων στην Ελλάδα, η απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία ήταν σωστή κι επιτυχημένη, καθώς είχαν θέσει και το απαράδεκτο μέτρο του 50%+1 για να κλείσει μια τάξη και υποτίθεται ότι όλα τα παιδιά «απόλαυσαν» από κοντά τα σχολεία τους.

 

Τι είπαν όμως οι αριθμοί…

 

Οι αριθμοί λοιπόν λένε ότι η μετάλλαξη «δέλτα» βρήκε πρόσφορο έδαφος και εμπόδισε να εξαπλωθεί πιο γρήγορα η «όμικρον» και μπορεί να μην έκλειναν τάξεις όμως το σύνολο των μαθητών έχασαν τουλάχιστον 7 ημέρες σχολείο, αφού νόσησαν αυτοί ή οι γονείς τους.

 

Το χειρότερο όμως δεν ήταν τα χαμένα μαθήματα, αλλά ότι φτάσαμε στους 2.715 θανάτους μέσα στον Ιανουάριο και 2.315 το Φεβρουάριο! Ήταν οι μήνες με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, ενώ ο Ιανουάριος είχε σταθερά πάνω από 600 διασωληνωμένους. Μάταια φώναζε ο «μη ειδικός» Καπραβέλος ότι οι ΜΕΘ λειτουργούν στο όριο και ενώ οι ίδιοι (το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό) είχαν ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο στο κόκκινο.

 

Τώρα βέβαια τα κρούσματα κορωνοϊού αν και σε ανοδική πορεία, είναι πολύ μακριά - ευτυχώς- από αυτά τα νούμερα. Δε γνωρίζουμε τον αριθμό των ημερήσιων ή εβδομαδιαίων λοιμώξεων, αλλά ανακοινώθηκαν 141 θάνατοι (την τελευταία εβδομάδα του 2022) και 119 διασωληνωμένοι.

 

Το κακό όμως τώρα είναι ότι υπάρχει κοκτέιλ γρίπης και άλλων γριπωδών συνδρομών. Και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έχουμε ήδη 6 θανάτους από γρίπη, οι μισοί την τελευταία εβδομάδα του 2022. Επιπλέον διπλασιάστηκαν οι ασθενείς που χρειάστηκαν λόγω γρίπης ΜΕΘ.

 

Από τα στοιχεία του ρεπορτάζ το πρόβλημα αυτή τη φορά εντοπίζεται στις ΜΕΘ για παιδιά, που τα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο.

 

Πρώτη φορά την τελευταία 10ετια η γρίπη έχει τόσα κρούσματα πριν αλλάξει ο χρόνος.

 

 

 

(Αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, ανά εβδομάδα, σύνολο χώρας, περίοδοι γρίπης: 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023).

 

Η αιτία φυσικά είναι ότι τα μικρά παιδιά ήταν σε προστατευμένο περιβάλλον τα δύο τελευταία χρόνια και το ανοσοποιητικό τους δεν γνωρίζει πολλούς από τους ιούς του αναπνευστικού που σε άλλη περίοδο θα τους είχαν κολλήσει 2, 3 ή και 4 φορές μέσα σε δύο χρόνια! Τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τις ιώσεις που πολλαπλασιάζονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Από τα στοιχεία και σε τοπικό επίπεδο, με την πρώτη εβδομάδα κλεισίματος των σχολείων μειώθηκαν οι νοσηλείες στην παιδιατρική κλινική. Αντίθετα αυξήθηκαν σε παθολογική και πνευμονολογική. Και την ίδια ώρα οι ΜΕΘ Παίδων είναι στο 80%, ενώ η ΕΡΤ υποστηρίζει στο 50% αν και Αττικόν Ιπποκράτειο και ΠΑΓΝΗ δεν έχουν ελεύθερη κλίνη!

Είναι γεγονός ότι είτε άνοιγαν τα σχολεία είτε όχι, ο αριθμός των ιώσεων θα αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες. Αυτό που φωνάζει ο Καπραβέλος και οι υπόλοιποι γιατροί των ΜΕΘ είναι να βρουν τρόπους αυτά τα κρούσματα να μην πέσουν όλα μαζί. Για αυτό ζήτησε να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων καθώς στο κάτω κάτω υπάρχει (;) και η λύση της τηλεκπαίδευσης.

Το κακό όταν παίρνονται τέτοιες αποφάσεις είναι ότι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και επειδή το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί σε αριθμούς εισαγωγών στις ΜΕΘ και ακόμη χειρότερα σε θανάτους, ποιο το νόημα ακόμη και αν αξιολογήσουμε την απόφαση ως λάθος; Άλλωστε ο καθένας έχει το δικό του κριτήριο για το πως θα μεταφράσει το λάθος ή το σωστό…

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση