Ψήσιμο οβελία στην πλ. Ελευθερίας πριν από έναν αιώνα - ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023 09:10 Ψήσιμο οβελία στην πλ. Ελευθερίας πριν από έναν αιώνα - ΦΩΤΟ

Το ψήσιμο του οβελία στη Λαμία στις αρχές του περασμένου αιώνα (1905-1910).

Ο εορτασμός του Πάσχα στη Ρούμελη και ιδιαίτερα στη Λαμία, είναι ταυτισμένος με το παραδοσιακό έθιμο ψησίματος του οβελία που φαίνεται πως έχει "βαθιές ρίζες" στην πόλη μας.

Μια φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook ο Όμιλος Λαμιωτών και χρονολογείται στις αρχές του περασμένου αιώνα, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο ότι στην πόλη μας το ψήσιμο του οβελία ήταν συνηθισμένο και μάλιστα στην κεντρική πλατεία.

Πρόκειται για μια φωτογραφία που, σύμφωνα με τον Όμιλο Λαμιωτων, προέρχεται από το μεγάλο αρχείο του επιμελητή του Μουσείου Nicholson του Σίδνεϊ, William J. Woodhouse που περιέχει φωτογραφίες από την Ελλάδα της περιόδου από το 1890-1935.

Ανάμεσα τους και μερικές που έβγαλε κατά το πέρασμά του από την πόλη μας, σταθμό διαχρονικά πολλών περιηγητών, με τη συγκεκριμένη φωτογραφία να χρονολογείται μεταξύ των ετών 1905-1910.

Σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε έναν άνδρα με φτωχικά ρούχα να ψήνει τον οβελία στην πλατεία Ελευθερίας και οι συμπολίτες του να  κάνουν τη βόλτα τους ντυμένοι άλλοι με φουστανέλες και άλλοι με ημίψηλα καπέλα.

Η πλατεία Ελευθερίας ακόμη δεν έχει στρωθεί, είναι χωμάτινη και έχει κατηφορική κλίση, ενώ στο βάθος διακρίνεται το Ξενοδοχείον της Ευρώπης, που βρίσκονταν στη συμβολή της με την οδό Διάκου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση