Τίμησαν τους νεκρούς σε Κούρνοβο, Σάββα Μαγούλα, Αμπέλια Ομβριακής

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 09:58 Τίμησαν τους νεκρούς σε Κούρνοβο, Σάββα Μαγούλα, Αμπέλια Ομβριακής

Το Παράρτημα Λαμίας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ…

Σημαντικές επετείους από την περίοδο της κατοχής, τίμησαν την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023, Το Παράρτημα Λαμίας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στην περιοχή του Δήμου Δομοκού.

Ειδικότερα, τιμήθηκε η μνήμη των 109 Ελλήνων πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες στις 6 Ιούνη 1943, ως αντίποινα για τη μεγάλη επιχείρηση της ανατίναξης της σήραγγας του Κούρνοβου, τη νύχτα 1 με 2 Ιούνη 1943, από το Τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ με καπετάνιο το Νάκο Μπελή, μετά από απόφαση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Οι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει από χρόνια ανεγερθεί στον τόπο που έγινε η εκτέλεση - όπου βρίσκεται και ο ομαδικός τάφος των πατριωτών -  έκανε χαιρετισμό εκ μέρους του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ ο Χρήστος Νιάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της ανατίναξης της γαλαρίας και της εκτέλεσης των 109 πατριωτών.

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Τ.Ε. Φθιώτιδας του ΚΚΕ έκανε η Δήμητρα Γεροκούδη, υποψήφια βουλευτής του κόμματος στο Νομό Φθιώτιδας. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του Παραρτήματος  Λαμίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και από συγγενείς των εκτελεσμένων. Ανάμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Κοκκινιάς Στέλιος Μπενετάτος.

Επίσης, στο μνημείο που υπάρχει στη θέση Σάββα Μαγούλα - κοντά στα Μεταλλεία Δομοκού - έγινε προσκλητήριο και κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς φασίστες στις 13 Ιούλη του 1943, σε αντίποινα για την ανατίναξη σιδηροδρομικής γέφυρας και την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας –πάλι από το Τάγμα Δομοκού του ΕΛΑΣ - ανάμεσα στα χωριά Περιβόλι (Δερελί) και Μακρυρράχη (Καϊτσα), στις 5 προς 6 Ιούλη του 1943.

Τέλος, στη θέση Αμπέλια Ομβριακής, πραγματοποιήθηκε η επόμενη εκδήλωση στο ομώνυμο μνημείο. Τιμήθηκαν τα 17 παλικάρια που εκτελέστηκαν στις 9 Απρίλη 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές ως αντίποινα για το σαμποτάζ του ΕΑΜ σε συρμό των  Μεταλλείων Δομοκού. Ήταν 15 κρατούμενοι των φυλακών Λαμίας και 2 εργάτες των μεταλλείων.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση