Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2023 19:54 Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+

Το διετές Πρόγραμμα “ENABLE” για τις συνθήκες ένταξης παιδιών μεταναστών και προσφύγων…

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας  συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “ENABLE” το  οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022 και έχει 2ετή διάρκεια .

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι από 5 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο,  Τουρκία και Γαλλία) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια  της Βασικής Δράσης 2 του Erasmus+ για τη Σχολική Εκπαίδευση KA220-SCH - Συμπράξεις Συνεργασίας.

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών  σχολικής ένταξης παιδιών μεταναστών και προσφύγων μέσω κοινωνικών και  συναισθηματικών μαθησιακών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του  ψυχοκοινωνικού τραύματος που φέρουν οι συγκεκριμένοι μαθητές. 

Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:

α) η ενίσχυση της ικανότητας των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά περιπτώσεις  ψυχοκοινωνικού τραύματος αναπτύσσοντας μηχανισμούς, πρωτόκολλα και  εργαλεία πρώτου επιπέδου αντίδρασης και θεραπείας

β) η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ενισχύουν την κοινωνική και συναισθηματική  ανάπτυξη των παιδιών μεταναστών και προσφύγων στο σχολικό περιβάλλον

γ) η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των σχετικών  ενδιαφερομένων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σχετικά με τη σημασία της  ενίσχυσης του πλαισίου πολιτικής τους για τη θεραπεία ψυχοκοινωνικού τραύματος για τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα παράγει το ENABLE περιλαμβάνουν τα  ακόλουθα:

∙ Μια μήτρα χαρτογράφησης αποτελεσματικών πρακτικών αντιμετώπισης  ψυχοκοινωνικού τραύματος με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών  μεταναστών - προσφύγων στα σχολεία.

∙ Το Προφίλ Δασκάλων/Εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα εν λόγω παιδιά με  αναφορές σχετικά με το ψυχοκοινωνικό τραύμα (συμπεριλαμβανομένων  των αναγκών κατάρτισης).

∙ Ένα στοχευμένο Διαδικτυακό Μάθημα για τη Διδασκαλία αυτών των  παιδιών εστιάζοντας στην ανίχνευση και αντιμετώπιση του τραύματος με  εξειδικευμένες ενότητες για i) εκπαιδευτικούς & ii) διευθυντές/διευθύντριες σχολείων.

∙ Επιμορφωτικά εργαστήρια με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και διευθυντών  σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

∙ Μια ολοκληρωμένη Σχολική Πρόταση που θα εστιάζει στην ανίχνευση και  αντιμετώπιση του τραύματος σε παιδιά με μεταναστευτικό – προσφυγικό  υπόβαθρο σε μορφή Εργαλειοθήκης που θα απευθύνεται σε διευθυντές  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παράγοντες και  υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

∙ Εκστρατεία ευαισθητοποίησης μέσω ιστότοπου, μέσων κοινωνικής  δικτύωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού κ.λπ. και μέσω εκδηλώσεων,  όπως συναντήσεις, ημερίδες ενημέρωσης και ένα τελικό συνέδριο.

Υπεύθυνες του προγράμματος στην  ΠΔΕ Στερεάς Ελλάδας είναι οι κυρίες Καραγεωργοπούλου Αγγελική και Οικονόμου Ευαγγελία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση