Λαμία: Στη φυλακή επτά μέλη εγκληματικής οργάνωσης με λεία 1 εκατ. ευρώ από απάτες

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 09:40 Λαμία: Στη φυλακή επτά μέλη εγκληματικής οργάνωσης με λεία 1 εκατ. ευρώ από απάτες

Είχαν «δαγκώσει» πάνω από 41 άτομα ανάμεσά τους και τρεις επαγγελματίες - επιχειρηματίες από τη Λαμία από τους οποίους απέσπασαν 125.625 ευρώ για υποτιθέμενα επενδυτικά προϊόντα…

Μετά από πέντε μαραθώνιες συνεδριάσεις και διακοπές, ολοκληρώθηκε τελικά αργά το απόγευμα της Τετάρτης (1/11/23), στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας, η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνταν για τουλάχιστον 41 απάτες με λεία κοντά στο 1 εκατ. ευρώ και είχε εξαρθρωθεί τον Μάιο του 2022 από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας.

Το δικαστήριο απήγγειλε ποινές από δύο χρόνια φυλάκισης έως δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης, στους δεκατρείς (13) από τους είκοσι (20) κατηγορούμενους (όλοι κάτοικοι Ελλάδας) τους οποίους έκρινε ενόχους, ενώ έκρινε αθώους τους υπόλοιπους επτά (7).

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν ήταν κατά περίπτωση, η διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις, απάτης, πλαστογραφίας και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες άνω των 120.000 ευρώ, από κοινού και κατά εξακολούθηση, νόθευση και χρήση πλαστού εγγράφου.

Πόσοι πάνε φυλακή

Στη φυλακή οδηγήθηκαν εφτά (7) από τους καταδικασθέντες ενώ σε έξι (6) χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση που άσκησαν. Στους περισσότερους από τους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση του σύννομου βίου μέχρι την τέλεση της πράξης και πλέον αναμένουν την επανεξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαμίας.

Στον 32χρονο - σήμερα - Ρώσο που παρουσιαζόταν ως χρηματιστηριακός σύμβουλος και κυκλοφορούσε με ψευδώνυμο προσεγγίζοντας τα «θύματα», επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και στον 59χρονο Έλληνα στον οποίο φαινόντουσαν οι ανύπαρκτες εταιρίες σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο ποινή κάθειρξης 15 ετών. Και οι δύο ήταν ήδη προφυλακισμένοι και θα συνεχίσουν την έκτιση της ποινής τους.

Στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 12 ετών όμως οδηγείται και η 29χρονη σύντροφος του 32χρονου που παρουσιαζόταν ως η «διευθύντρια» του εγκληματικού δικτύου στην Ελλάδα και είχε αφεθεί ελεύθερη μέχρι τη δίκη με περιοριστικούς όρους. Ομοίως ποινή κάθειρξης χωρίς η έφεσή του να έχει ανασταλτική δύναμη, επιβλήθηκε και στον 25χρονο - σήμερα - με το ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Θήβας.

Απόφαση «σταθμός»

Οι συνήγοροι υπεράσπισης  Δημήτριος Κρούπης, Γιώργος Ρεντίφης, Γιάννης Πατσούρας, Λέτα Παπασταμούλη, Βικτώρια Χατζημπύρρου, Φωτεινή Μιχαήλ, Γιούλη Μανδώρα, Μαριάνθη Στουρνάρα και Ειρήνη Τσούκα, μίλησαν στο LamiaReport για την υπόθεση αλλά και για το γεγονός ότι το Δικαστήριο χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση αρκετών κατηγορουμένων παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος για εγκληματικές οργανώσεις.

«Η χρήση του διαδικτύου και η προσέγγιση θυμάτων μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών με σκοπό της εξαπάτηση τους είναι ένα φαινόμενο που στις μέρες μας έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και πρέπει να θυμίζει σε όλους  ότι το οικονομικό έγκλημα έχει εισέλθει στον κόσμο της επικοινωνίας και του διαδικτύου  και πάντοτε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ιδιαίτερα σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι το εφετείο Λαμίας χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση αρκετών κατηγορούμενων παρά την αντίθετη πρόβλεψη της διατάξεως του νόμου που αφορά τις εγκληματικές οργανώσεις. Εξάλλου το σύνολο του νομικού κόσμου είχε επισημάνει εξ’ αρχής ότι η ανωτέρω διάταξη αντίκειται στο τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του δικαιϊκού μας συστήματος και για το λόγο αυτό θεωρούμε την απόφαση αυτή σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη

Η «επιχείρηση»…

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο φως τον Μάιο του 2022. Οι έρευνες όμως για την αποδόμηση της Εγκληματικής Οργάνωσης, είχαν ξεκινήσει το χρονικό διάστημα από 26-02-2021 έως 26-03-2021, όταν άγνωστοι δράστες, προσποιούμενοι εκπροσώπους δήθεν επενδυτικής εταιρείας με έδρα τη Βουλγαρία, εξαπάτησαν τρεις (3) Λαμιώτες επιχειρηματίες, αποσπώντας τους το χρηματικό ποσό των 125.625 ευρώ, για την αγορά επενδυτικών προϊόντων, τα οποία ουδέποτε αγοράστηκαν.

Επρόκειτο για μια πολύ καλά οργανωμένη «επιχείρηση», στην οποία οι απατεώνες είχαν φροντίσει να έχουν ακόμη και τηλεφωνικά κέντρα, ενώ αρχικά παρουσίαζαν υπαρκτές χρηματιστηριακές εταιρίες για τις οποίες δήθεν εργαζόντουσαν. Όταν τα θύματα έπεφταν στην παγίδα τους, είχαν ετοιμάσει ψεύτικες πλατφόρμες παρακολούθησης των προϊόντων που αγόραζαν, ενώ οι ίδιοι μέσω ανύπαρκτων εταιριών προχωρούσαν στην ιδιοποίηση και νομιμοποίηση των χρημάτων. Παράλληλα δε, παρουσίαζαν στους ανυποψίαστους «πελάτες» τους πλαστά συμφωνητικά και παραστατικά αγορών για να υπάρχει νομιμοφάνεια σε όλες τις κινήσεις τους!

Από την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας σε συνεργασία με Αρχές του εξωτερικού, προέκυψε αρχικά ότι η εγκληματική οργάνωση, από το Φθινόπωρο του 2019 είχε τελέσει τουλάχιστον 41 απάτες, ανά την Ελληνική Επικράτεια, αποκομίζοντας τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των 936.159 ευρώ.

Ως μέλη της είχαν ταυτοποιηθεί αρχικά 26 άτομα, 14 Έλληνες (8 άνδρες - 6 γυναίκες) και 12 αλλοδαποί (9 άνδρες και 3 γυναίκες) ανάμεσά τους και ένας 38χρονος Βούλγαρος φερόμενος ως εγκέφαλος, ενώ συνολικά στη δικογραφία περιλαμβάνονταν 32 άτομα.

Στις έρευνες είχαν κατασχεθεί μεταξύ άλλων πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα και το ποσό των 84.900 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση