Τα συγχαρητήρια της Ιεράς Συνόδου για το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 13:43 Τα συγχαρητήρια της Ιεράς Συνόδου για το Ιερό Επισκοπείο Ταλαντίου και Λοκρίδος

Συγχαρητήρια επιστολή έλαβε ο Φθιώτιδος Συμεών.

Το δελτίο τύπου:

Συγχαρητήριο επιστολή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου, πληροφορηθείσα την ίδρυση του Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοκρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Προς τον ΣεβασμιώτατονΜητροπολίτην Φθιώτιδος κ. Συμεών

Σεβασμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ

Συνοδική Αποφάσειληφθείση εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 14ης μηνός Ιουνίου ε.έ., γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος εν τη ρηθείση Συνεδρία Αυτής, διεξελθούσα το υπ' αριθ. πρωτ. 487/23.5.2023 υμέτερονέγγραφον, δι' ου ενημερώνετε, μεταξύ άλλων, περί του άρτι συσταθέντος Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοκρίδος, Κέντρου Επισκοπικής και Εκκλησιαστικής Διακονίας της καθ' υμάς Ιεράς Μητροπόλεως, απεφάσισεν όπως εκφράση τας  συγχαρητηρίους Αυτής ευχάς και προσρήσεις προς την υμετέραν Σεβασμιότητα δια την δημιουργίαν του ως άνω Επισκοπείου, επί τη ενισχύσει του επιτελουμένου πολυπλεύρου ποιμαντικού έργου της υμετέρας Σεβασμιότητος.

Επί δε τούτοις, κατασπαζόμενοι την υμετέραν Σεβασμιότητα εν Κυρίω, διατελούμεν μετ'  αγάπης

ο Αθηνών Ιερώνυμος Β΄, Προέδρος".

Η συστατική πράξη ίδρυσης του Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοκρίδος (μαζί και με τα υπόλοιπα, που μπορούν να ιδρυθούν) βρίσκεται ενταγμένη στον Κανονισμό Διαρθώσεωςυπηρεσιών και θέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (ΦΕΚ Β΄ 5483/2020 και ΦΕΚ Β΄ 4449/2023). Το (νέο) άρθρο 3, παρ. 4 του Κανονισμού (ΦΕΚ Β΄/4449/12-7-2023, σελ. 49130, Αριθμ. 2894/1467) έχει ώς εξής:

"Άρθρο 3

4. Ως επιτελικό κέντροάσκησης των διοικητικών και ποιμαντικώναρμοδιοτήτων του Μητροπολίτουορίζεται το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της ΙεράςΜητροπόλεωςΦθιώτιδος (Αγράφων 22 και ΜεγάλουΑλεξάνδρου, ΝέαΆμπλιανηΛαμία), διατηρουμένης της ιστορικήςέδραςαυτού στο Ιερό Επισκοπείο (Αρχοντικό Σκληβανιώτη), εμβληματικό προεπαναστατικό κτίριο της πόλεως της Λαμίας, στο οποίοστεγάζεται ο επισκοπικόςοίκοςμετά του προσωπικού σκευοφυλακείου, της προσωπικήςβιβλιοθήκης και της προσωπικήςλειτουργικήςιματιοθήκης του Μητροπολίτου. Διά την καλύτερηδιαποίμανση της ΙεράςΜητροπόλεωςδύνανται, κατά την ποιμαντική κρίση και με απόφαση του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου, να συστήνονται και να λειτουργούναποκεντρωμέναΚέντραΕπισκοπικής και ΕκκλησιαστικήςΔιακονίας σε έδρες των πάλαιποτέ διαλαμψασώνΕπισκοπών, εντός των κανονικώνορίων της ΙεράςΜητροπόλεωςΦθιώτιδος. Συνιστώνταιήδηαπό του παρόντοςΚέντραΕπισκοπικής και ΕκκλησιαστικήςΔιακονίας στα κάτωθιΙερά Επισκοπεία:

α. Ιερό ΕπισκοπείοΤαλαντίου και Λοκρίδος στην παραλίαΛιβανάτων - ΣκάλαςΑταλάντηςΔήμουΛοκρών.

β. Ιερό ΕπισκοπείοΘερμοπυλών και Μενδενίτσης στην παραλίαΚαινούργιουΔήμουΚαμένωνΒούρλων.

γ. Ιερό ΕπισκοπείοΘαυμακού στον Δομοκό του ομωνύμουΔήμου.

Διά την στελέχωση των ΚέντρωνΕπισκοπικής και ΕκκλησιαστικήςΔιακονίαςπροβλέπεται δι’ έκαστο εξ αυτώνμίαθέση ΠΕ ή ΔΕ Κληρικού Μετακλητού και μίαθέση ΔΕ Γραμματέως»."

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος με την υπ' αιρθμ. 3985/1861/30-8-2023 Απόφασή Της ενέκρινε σε ειδικές περιπτώσεις, (ιδίως σε πανηγυρικές εκδηλώσεις) κατά την έμφρονα κρίση του οικείου Ποιμενάρχου, ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, και για τοπική μόνο χρήση εντός της νόμιμης και κανονικής δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, να γίνεται χρήση μαζί με τον κανονικό τίτλο "Φθιώτιδος", κατά περίπτωσιν, και χρήση των τίτλων των πάλαι ποτέ διαλαμψασών Επισκοπών της περιοχής.

Συγκεκριμένα: στον Δήμο Λαμιέων (πλὴν των Κοινοτήτων ὙπάτηςκαὶΘερμοπυλών) της επισκοπής Ζητουνίου, στον Δήμο Λοκρών και Αμφίκλειας - Ελάτειας των επισκοπών Ταλαντίου και Λοκρίδος, στον Δήμο Καμένων Βούρλων και στην Κοινότητα Θερμοπυλών των επισκοπών Θερμοπυλών και Μενδενίτσης, στον Δήμο Δομοκού των επισκοπών  Θαυμακού και Εζερού,  στον Δήμο Στυλίδος των επισκοποών Εχίνου και ετέρας Γαρδικίας, στην μαρτυρική Κοινότητα Υπάτης των επισκοπών  Υπάτης και Νέων Πατρών και στον Δήμο Μακρακώμης: των επισκοπών  Μαρμαριτζάνων και Γαζάλων.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και ο Ποιμενάρχης της, Μητροπολίτης κ. Συμεών, εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄και στην περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο διά την ευλογία, στήριξη και ευαρέσκεια για την ίδρυση του Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοκρίδος και των λοιπών Κέντρων, που αναμένεται να ιδρυθούν, ενώ  ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη κατατίθεται ευλαβώς και στην Αυτού ΘειοτάτηΠαναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος στις 12 Οκτωβρίου 2023, ημέρα των ονομαστηρίων του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, δέχθηκε, ευρισκόμενος στην Αθήνα, σε ακρόαση τον κ. Συμεών και παρέσχε την πατρική και πατριαρχική Του ευλογία για την ίδρυση του Ιερού ΕπισκοπείουΤαλαντίου και Λοικρίδος.

Drone - Επιμέλεια Video: Ηλίας Αρβανίτης:

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση