Το χειμωνιάτικο όσπριο που ρίχνει την πίεση, την χοληστερόλη και αδυνατίζει

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 11:57 Το χειμωνιάτικο όσπριο που ρίχνει την πίεση, την χοληστερόλη και αδυνατίζει

Πλούσια σε φυτικές ίνες και με ποικιλία θρεπτικών συστατικών αυτά τα όσπρια διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την υγεία των οστών, των μυών και του δέρματος και το σύνολο του οργανισμού

Για τους ανθρώπους που έχουν κόψει ή περιορίσει την κατανάλωση κρέατος, ένα πιάτο ρεβύθια με ρύζι μπορεί να προσφέρει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών στη διατροφή, καθώς μόλις ένα φλιτζάνι ρεβύθια διαθέτει σχεδόν το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου σε πρωτεΐνες.

Τα θρεπτικά συστατικά των ρεβυθιών μπορούν, επίσης, να αποτρέψουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως:

Ωφέλιμα για τους διαβητικούς
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια (164 γρ.) περιέχει 12,5 γρ. φυτικών ινών, οι οποίες ωφελούν τους πάσχοντες από διαβήτη. Μια μελέτη του 2014, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γρ. φυτικών ινών την ημέρα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1. Αντίστοιχα το 2018, μια επανεξέταση μετα-ανάλυσης βρήκε ότι μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Δυναμωτικά για τα οστά
Ο σίδηρος, το ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα ρεβύθια συνεισφέρουν στη δομή και τη δύναμη των οστών. Έτσι, το όσπριο αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή όσων θέλουν να αποφύγουν την οστεοπόρωση.

Πολύτιμη πηγή καλίου
Για την αποτροπή ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, οι ειδικοί συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης προστιθέμενου νατρίου ή αλατιού και την αύξηση πρόσληψης καλίου. Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες για τους ενηλίκους προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 4.700 mg καλίου την ημέρα. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι ρεβύθια παρέχει 474 mg καλίου.

Ευεργετικά για την καρδιά
Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο που περιέχουν τα ρεβύθια υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, μέσω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι τα ρεβύθια δεν είναι πηγή χοληστερόλης.

Πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξικές ελεύθερες ρίζες, με το σελήνιο και τη β-καροτίνη που περιέχουν τα ρεβύθια να λειτουργούν ως τέτοια. Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 6,1 μικρογραμμάρια σεληνίου. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες των ρεβιθιών μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνουν τη χοληστερόλη
Μια μικρή μελέτη του 2006 βρήκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερη «κακή»-LDL χοληστερόλη στο αίμα όταν ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ρεβύθια, συγκριτικά με διατροφή με επιπλέον σιτάρι, για πέντε εβδομάδες. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να είναι και εδώ υπεύθυνες για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Διαχείριση βάρους και κορεσμός
Οι διατροφικές φυτικές ίνες βοηθούν στην υγεία της πεπτικής οδού και προάγουν την κινητικότητα του εντέρου. Λειτουργούν ως διογκωτικοί παράγοντες που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, ενώ και η πρωτεΐνη έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Η αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της θερμιδικής πρόσληψης.

Πηγή σιδήρου
Ένα φλιτζάνι ρεβύθια περιέχει 4,7 mg σιδήρου, δηλαδή λίγο περισσότερο από το μισό των ημερήσιων αναγκών ενός ατόμου σε σίδηρο. Παρέχει επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο.

πηγή: ygeiamou

Προσαρμοσμένη αναζήτηση