Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down σήμερα: Πώς καθιερώθηκε, τι συμβολίζει

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 13:28 Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down σήμερα: Πώς καθιερώθηκε, τι συμβολίζει

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και το φετινό μήνυμα είναι ένα: «Δώστε τέλος στα στερεότυπα!».

Ως είθισται, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Σύνδρομο Down είναι ημέρα εγρήγορσης και αγώνα μέχρι να μπει ένα ουσιαστικό τέλος στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με Σύνδρομο Down.

Τα άτομα με σύνδρομο Down αντιμετωπίζουν νοητική υστέρηση (ήπια ή πιο βαριά) και μαθησιακή δυσκολία, ενώ είναι επιρρεπή σε μια σειρά από ασθένειες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και τη συνεργασία γονιών και δασκάλων, μπορούν να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Πώς καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

Η συγκεκριμένη ημέρα καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος πρώτος το περιέγραψε, το 1866.

Αφορά μια γενετική κατάσταση που προκύπτει από την εμφάνιση ενός (1) επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι χρωμοσωμάτων. Για τον λόγο αυτόν το Σύνδρομο Down ονομάζεται επιστημονικά «Τρισωμία 21». Έτσι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία, από τα αριθμητικά δεδομένα του Συνδρόμου Down (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21 = η 21η μέρα του 3ου μήνα του έτους).

Γιατί γιορτάζεται η σημερινή ημέρα παγκοσμίως

Σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο Σύνδρομο Down. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, με σκοπό την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών αυτής. Τα τελευταία χρόνια έχει επιβεβαιωθεί ότι, με την έγκαιρη παρέμβαση, την κατάλληλη εκπαίδευση, την αποδοχή και τη στήριξη του οικογενειακού και του ευρύτερου περιβάλλοντος, τα άτομα με Σύνδρομο Down αναπτύσσονται και φτάνουν στο ανώτατο δυναμικό τους, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύνολο και να γίνουν ενεργά μέλη του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση