• Εκτύπωση

Χορεύει για δεύτερη μέρα η Φθιώτιδα - Ανησυχία για το ρήγμα του Καλλιδρόμου


Περισσότερες από 1200 μετασεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από τις 7 Αυγούστου μέχρι σήμερα στην περιοχή της Αμφίκλειας...

Ήδη από το πρωί στην περιοχή έχουν σημειωθεί τρεις σεισμοί, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι από χθες νιώθουν συνεχώς τη Γη κάτω από τα πόδια τους να τρέμει.

Στις 11:52 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Καμένων Βούρλων. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Στις 10:39 στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμός 4,2 Ρίχτερ, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα, στις 08:46 εκδηλώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 Ρίχτερ.

Ο Εγκέλαδος έκανε ξανά χθες το απόγευμα την εμφάνισή του στην περιοχή, όπου στις 7 Αυγούστου είχε σημειωθεί ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δεκάδες κτίρια.

Οι χθεσινοί σεισμοί είχαν μέγεθος 4,5 και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Αθήνα.

Το ακριβές της επίκεντρο εντοπίζεται 24 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά της Αταλάντης.

Εν τω μεταξύ, κτίρια που ήταν «τραυματισμένα» από τον προηγούμενο σεισμό, τώρα έχουν γίνει ετοιμόρροπα ενώ κάποιες αποθήκες ισοπεδώθηκαν. Ρωγμές είναι πλέον ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απειλητικές.

Οι περισσότερες από τις ζημιές αυτές καταγράφονται σε σπίτια στο Ρεγγίνι, την Δρυμαία τους Ξυλικούς και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο νέες σεισμικές δονήσεις έβγαλαν και πάλι στο δρόμο τους κατοίκους οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ακόμη και σε σπίτια τα οποία δεν είχαν πληγεί από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις πριν ένα - ενάμιση περίπου μήνα τώρα ο εγκέλαδος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του.

Ανησυχία για το ρήγμα της Αμφίκλειας
Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται καθησυχαστική θεωρώντας ότι το φαινόμενο εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία της 7ης Αυγούστου, όμως κάποιοι σεισμολόγοι διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επειδή το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι σεισμοί ήταν άγνωστο στους επιστήμονες μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Σε δηλώσεις του στο newsbomb.gr, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς είπε ότι «προκαλούν προβληματισμό οι διαστάσεις του εν λόγω ρήγματος. Συγκεκριμένα, μέχρι χθες θεωρούσαμε ότι ξεκινά από το χωριό Τιθρώνιο και καταλήγει στο χωριό Ρεγγίνιο, τέμνοντας το όρος Καλλίδρομο από δυσμάς προς ανατολάς σε βάθος 6 έως 12 χιλιομέτρων. Ο χθεσινός σεισμός σημειώθηκε ελαφρώς ανατολικότερα από το επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών, δηλαδή ανατολικά του Ρεγγινίου».

Και πρόσθεσε: «Το πιθανότερο είναι πως οι δύο δονήσεις των 4,5 και 4,8 Ρίχτερ είναι μετασεισμοί. Ομως με βάση το νέο αυτό δεδομένο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η δομή του ρήγματος. Άλλωστε μέχρι τον σεισμό του Αυγούστου δεν γνωρίζαμε την ύπαρξή του, γιατί δεν είχε επιφανειακή έκφραση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης και δεν μπορεί να το διεγείρει».

Γεράσιμος Χουλιάρας: Δεν υπάρχει εφησυχασμός
Στις 10 Αυγούστου, δηλαδή τρεις ημέρες μετά τις ισχυρές δονήσεις, το zougla.gr είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του σεισμολόγου Δρ. Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος ξεκαθάριζε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά στενή επιστημονική παρακολούθηση.

«Ως εκ τούτου, είναι πολύ νωρίς αλλά και πολύ παρακινδυνευμένο, να υποστηρίξει κάποιος πως ο κύριος σεισμός στην περιοχή της Αμφίκλειας ήταν αυτός που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου», είχε τονίσει τότε ο σεισμολόγος Χουλιάρας. Σε χρονικό διάστημα 40 ημερών ο εγκέλαδος «επέστρεψε» με ένα διπλό χτύπημα επιβεβαιώνοντας τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Ο κ. Χουλιάρας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του GR τονίζοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς ο ίδιος θεωρεί ότι μετά από μία ισχυρή δόνηση (όπως η δεύτερη που σημειώθηκε χθες) υπάρχει έντονη δραστηριότητα.

Κώστας Παπαζάχος: Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μετασεισμική δραστηριότητα
“Η δραστηριότητα είναι συνέχεια των προηγούμενων φαινομένων”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι λίγο επιφυλακτικοί...

Είπε ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο η Πολιτεία, όσο και οι πολίτες δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έλεγχοι στα σχολεία και στα δημόσια κτίρια, ενώ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα τα σπίτια που έπαθαν βλάβες από τις σημερινές ή τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις, συμφωνα με τον κύριο Παπαζάχο.

Επίσης ο καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο κ. Σπυράκος, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη σεισμική θωράκιση των κτηρίων, τονίζοντας παράλληλα ότι ειδικά κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα πρέπει άμεσα να επιθεωρήσουν τα σπίτια της περιοχής, αν και τα περισσότερα, όπως ανέφερε στο zougla.gr, είναι ακατοίκητα.


Δείτε LIVE την μετασεισμική δραστηριότητα ΕΔΩ

Νέος σεισμός το πρωί στη Φθιώτιδα - Οργιάζουν οι φήμες - Τι λένε οι επιστήμονες

«Δίδυμοι» σεισμοί ταρακούνησαν και πάλι τη Φθιώτιδα - Ανάστατοι οι κάτοικοι - Τι λένε οι σεισμολόγοι





Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB