Νέα ταχύτητα-ρεκόρ στα 654 χλμ./ώρα για τον Βρετανό που έσπασε το φράγμα του ήχου με υδρογονοκίνητο όχημα - Βίντεο
Ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ ταχύτητας κατέγραψε ο Άντι Γκριν, ο Βρετανός πρώην πιλότος της RAF που το 1997 έγινε ο πρώτος και μέχρι σήμερα μοναδικός άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου με αυτοκίνητο.
Στα 64 του χρόνια, ο Γκριν έπιασε την ασύλληπτη ταχύτητα των 653,908 χλμ./ώρα οδηγώντας το υδρογονοκίνητο JCB Hydromax στις περίφημες αλυκές του Μπόνβιλ στη Γιούτα των ΗΠΑ.
A British man has set a new world record for going 406.320 mph (653.908 kph) in a hydrogen-powered car.
Andy Green smashed the previous record of 185.5 mph (298.5 kph) for a car in that category.
The 64-year-old retired Royal Air Force pilot also set the overall land-speed… pic.twitter.com/ISZQUq1GoW
— Channel 4 News (@Channel4News) August 12, 2026
Η επίδοση, που πιστοποιήθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA), αποτελεί την υψηλότερη ταχύτητα που έχει καταγραφεί ποτέ από αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, που χρησιμοποιεί υδρογόνο.
Δύο κινητήρες υδρογόνου και 1.600 ίπποι
Το Hydromax είναι ένα εντυπωσιακό streamliner μήκους περίπου 9,75 μέτρων, το οποίο κινείται από δύο κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου της JCB, συνολικής ισχύος 1.600 ίππων.
British racing driver Andy Green set a world speed record for a hydrogen-powered car. He reached 406.320 mph (653.908 km/h) at the Bonneville Salt Flats in Utah. https://t.co/odOXCLF8eJ pic.twitter.com/mLvlpF9wXM
— Vladimir Karasev (@Ka38099Karasev) August 12, 2026
Ο Γκριν πέτυχε την επίδοση σε διαδρομή 16 χλμ., με το επίσημο ρεκόρ ταχύτητας να υπολογίζεται από τον μέσο όρο δύο διαδρομών.
Former fighter pilot Andy Green drove a JCB hydrogen-powered Hydromax car setting a world land speed record of 406 mph at the Bonneville Salt Flats in Utah https://t.co/z8nc8LpxjV pic.twitter.com/8u5dNrL6gX
— Reuters Business (@ReutersBiz) August 12, 2026
Η νέα επίδοση υπερδιπλασιάζει το προηγούμενο επίσημο ρεκόρ ταχύτητας για αυτοκίνητο με κινητήρα καύσης υδρογόνου, το οποίο είχε σημειώσει η BMW το 2004 με 298,5 χλμ./ώρα.
«Είναι μαγικό να μπορούμε να παρουσιάσουμε αυτή την τεχνολογία και να δείξουμε πόσο καλή είναι η μηχανική στο καλύτερο αγωνιστικό τερέν στον κόσμο, στις αλυκές του Μπόνβιλ», δήλωσε ο Γκριν μετά την προσπάθεια.
It’s time to get serious on the salt 🚥
FIA officials have arrived at the Bonneville Salt Flats as the JCB Hydromax prepares to attempt a new FIA World Land Speed Record for a hydrogen-powered vehicle 👀
Throughout the attempt, FIA officials will oversee timing, scrutineering… pic.twitter.com/EYxcADKot3
— FIA (@fia) August 11, 2026
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι συνθήκες μέσα στο κόκπιτ ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά συχνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.
«Ήταν πιθανότατα λίγο πιο ζεστά» από το Thrust SSC, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είχε προετοιμαστεί επί τέσσερις μήνες, τόσο στο γυμναστήριο όσο και με προπόνηση σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ο άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου
Το νέο ρεκόρ ταχύτητας, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι, απέχει αρκετά από την επίδοση που έκανε τον Άντι Γκριν γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 1997, στο Black Rock Desert της Νεβάδα, ο Βρετανός κάθισε στο κόκπιτ του θηριώδους ThrustSSC, ενός οχήματος με δύο κινητήρες τζετ, και έφτασε την ταχύτητα των 1.227,985 χλμ./ώρα.
Έγινε έτσι ο πρώτος και παραμένει ο μοναδικός άνθρωπος που έχει σπάσει το φράγμα του ήχου στην ξηρά, προκαλώντας εκκωφαντικά sonic booms που έγιναν αισθητά μέχρι την κοντινή πόλη Gerlach.
Britain's Andy Green, the only person to break the sound barrier in a car, sets hydrogen speed record using JCB tractor engines https://t.co/BaoFpYw7gL
— Daily Mail (@DailyMail) August 12, 2026
Το 2006 είχε επιστρέψει στις αλυκές του Μπόνβιλ και είχε σημειώσει ακόμη ένα παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, αυτή τη φορά με το JCB Dieselmax, φτάνοντας τα 563,4 χλμ./ώρα με πετρελαιοκίνητο όχημα.
Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Γκριν επέστρεψε στο ίδιο σημείο και ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ του με ένα όχημα που χρησιμοποιεί υδρογόνο και δεν εκπέμπει καυσαέρια από την εξάτμιση.
Η JCB θέλει να αποδείξει ότι το υδρογόνο μπορεί να κινήσει βαριά μηχανήματα
Πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται η JCB, η οποία θέλει να αναδείξει τις δυνατότητες των κινητήρων εσωτερικής καύσης υδρογόνου, ιδιαίτερα για τον κατασκευαστικό και αγροτικό κλάδο.
It’s official 🏁
The JCB Hydromax, driven by Andy Green, has set a new hydrogen land speed record, subject to confirmation by the FIA Land Speed Records Comission, at the Bonneville Salt Flats, marking another milestone in the development of hydrogen-powered motor sport.… pic.twitter.com/swwE4NUM7x
— FIA (@fia) August 11, 2026
«Πριν από 20 χρόνια ήρθαμε στο Μπόνβιλ με το JCB Dieselmax και δείξαμε τι μπορεί να κάνει η βρετανική μηχανική με την πετρελαιοκίνηση. Σήμερα το κάναμε ξανά – αυτή τη φορά με κινητήρες που λειτουργούν με υδρογόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, λόρδος Άντονι Μπάμφορντ.
Όπως υποστήριξε, το ρεκόρ ταχύτητας επιτεύχθηκε με κινητήρες που βασίζονται σε τεχνολογία παραγωγής και όχι σε ένα αποκλειστικά πειραματικό σύστημα.
«Αυτό είναι το νόημα του JCB Hydromax. Δείχνει ότι το υδρογόνο λειτουργεί. Και λειτουργεί σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με μηδενικές εκπομπές», ανέφερε.
Ωστόσο, η περιβαλλοντική αξία του υδρογόνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παραγωγής του. Το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου παγκοσμίως εξακολουθεί να παράγεται με χρήση ορυκτών καυσίμων, ενώ το λεγόμενο «πράσινο» υδρογόνο, που παράγεται με ανανεώσιμη ενέργεια, παραμένει μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής.
Για τον Άντι Γκριν, πάντως, το νέο ρεκόρ ταχύτητας αποτελεί έναν ακόμη σταθμό σε μια καριέρα που έχει συνδεθεί όσο λίγες με την προσπάθεια του ανθρώπου να κινηθεί όλο και ταχύτερα.
πηγή στην Google
Συνδέσου με την ομάδα του lamiareport.gr στο Viber για άμεση ενημέρωση
Ακολούθησε το LamiaReport.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις
Ακολούθησε το LamiaReport στο Facebook ...για να μη χάνεις είδηση!