Πού «βρίσκεται» ο κ. Πρόεδρος; (Του Νίκου Χατζηνικολάου)

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 17:16 Πού «βρίσκεται» ο κ. Πρόεδρος; (Του Νίκου Χατζηνικολάου)

Η επικίνδυνη κλιµάκωση των τουρκικών προκλήσεων, που σηµειώθηκε τις τελευταίες ηµέρες στον θαλάσσιο χώρο της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, πρόκειται για απολύτως προµελετηµένες και προσεκτικά σχεδιασµένες κινήσεις της Αγκυρας, µε στόχο να ανακόψει τις ευνοϊκές για την Ελλάδα και την Κύπρο εξελίξεις που συνδέονται µε την επικείµενη εκµετάλλευση από τις δύο χώρες κοιτασµάτων υδρογονανθράκων, τα οποία τους ανήκουν µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία, υπό το κράτος έντονης ανησυχίας για την ενίσχυση του πολιτικού και οικονοµικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, µέσα και από τις συνεργασίες που ήδη οικοδόµησαν Αθήνα και Λευκωσία µε Τελ Αβίβ και Κάιρο, προσπαθεί τώρα να προλάβει τις εξελίξεις και να ακυρώσει ή έστω να παρεµποδίσει µε τη γνωστή τουρκική µέθοδο του «τσαµπουκά» την απολύτως νόµιµη αξιοποίηση του κυπριακού και στη συνέχεια του ελληνικού υποθαλάσσιου πλούτου.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ επιχειρεί στην πραγµατικότητα να µπει µε το... «έτσι θέλω» στη «µοιρασιά» ξένης περιουσίας! Και δεν περιορίζεται µόνο στην ευθεία και προκλητική διατύπωση ανερµάτιστων διεκδικήσεων και απαιτήσεων για τη διεθνώς αναγνωρισµένη κυπριακή ΑΟΖ, εµφανιζόµενη ως δήθεν «εκπρόσωπος» των συµφερόντων του παράνοµου ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα προσπαθεί µε κάθε τρόπο και µε κάθε µέσο να «υπονοµεύσει» την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, αµφισβητώντας µια σειρά από νόµιµα και κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας µας. Η Αγκυρα αµφισβητεί:

• Το δικαίωµα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της µέχρι τα 12 ναυτικά µίλια, όπως προβλέπει το ∆ίκαιο της Θάλασσας και όπως έχει πράξει το σύνολο σχεδόν των παράκτιων χωρών της διεθνούς κοινότητας. Η αµφισβήτηση αυτή συνοδεύεται και από απειλή πολέµου! Η Τουρκία οµιλεί περί casus belli!

• Το εύρος του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, µέσω συνεχών παραβιάσεών του από τουρκικά πολεµικά αεροσκάφη.

• Την εθνική µας κυριαρχία επί νησιών, µε την καινοφανή θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Εφθασαν να την παραβιάζουν, σε ορισµένες περιπτώσεις, ακόµη και σε κατοικηµένα νησιά. Το παράδειγµα του Καστελόριζου είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Το εντάσσουν µάλιστα στην... ανατολική Μεσόγειο και όχι στο νότιο Αιγαίο, προσπαθώντας µε το γελοίο αυτό «επιχείρηµα» να περιορίσουν την ελληνική ΑΟΖ και να την αποκόψουν από την κυπριακή, µε την οποία κανονικά συνορεύει. Και βέβαια να µην ξεχνούµε τη διαρκή τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, µε ό,τι αυτή σηµαίνει και υποκρύπτει...

• Τις αρµοδιότητες που ασκεί η Ελλάδα εντός του FIR Αθηνών, βάσει αποφάσεων του ICAO. Η Τουρκία αρνείται συνεχώς να συµµορφωθεί προς τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, ενώ αµφισβητεί και τις αρµοδιότητες της χώρας µας για θέµατα έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της.

ΑΠEΝΑΝΤΙ σε όλες αυτές τις συνεχείς και διαρκώς κλιµακούµενες αµφισβητήσεις και παράνοµες διεκδικήσεις της Αγκυρας, που προωθούνται µε απειλές πολέµου και µε βίαιες παραβιάσεις του εθνικού µας εναέριου και θαλάσσιου χώρου, συχνά και µε πτήσεις οπλισµένων µαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικηµένα νησιά µας, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει µε τρόπο ειρηνικό, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικό και αποτελεσµατικό, αξιοποιώντας όλα της τα «όπλα» και ιδίως τη συµµετοχήτης στην ευρωζώνη. Και η αποτελεσµατική απάντηση προϋποθέτει εθνικό σχέδιο δράσης και ενότητα όλων των εθνικών δυνάµεων στην εφαρμογή του.Τι άλλο πρέπει να συµβεί για να συναντηθεί και να συνεννοηθεί η πολιτειακή και η πολιτική µας ηγεσία; Πού πρέπει να φθάσει το τουρκικό Barbaros και η πολεµική του συνοδεία για να ξυπνήσουµε; Γιατί πρέπει πάντα στη χώρα αυτή να µας ενώνουν εθνικές καταστροφές και όχι η πρόληψή τους; Και ακόµη: Πού βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας; Και τι σκοπεύει να πράξει; Θα συνεχίσει να σιωπά και να... απουσιάζει ή θα πάρει επιτέλους πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση των πολιτικών ηγετών µας για τα κρίσιµα εθνικά θέµατα; Θα αδράξει, άραγε, ο κ. Κάρολος Παπούλιας την ευκαιρία να γράψει έναν θετικό επίλογο στην προεδρική του θητεία, που εκπνέει; Ή θα επιµείνει στην εκκωφαντική σιωπή του;

Νίκος Χατζηνικολάου

enikos.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com