‘’Τετέλεσται’’ σύντομα η οικονομία (του Χρ. Αλεξανδρή)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 13:04 ‘’Τετέλεσται’’ σύντομα η οικονομία (του Χρ. Αλεξανδρή)

Η πρόταση που κατατέθηκε απο την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές βάζει την ταφόπλακα στην οικονομία.

Εάν γίνει τελικά δεκτή απο τους δανειστές και υλοποιηθεί θα καταφέρει να μείνουν στην αγορά δύο ειδών επιχειρήσεις. Αυτές που θα εχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό και αυτές που θα εχουν μείνει στην Ελλάδα και θα εχουν βάλει λουκέτο !

Δυστυχώς αυτό θα είναι το τραγικό αποτέλεσμα της εξοντωτικής φορολόγησης των επιχειρήσεων και της περιουσίας των πολιτών. Σημειωτέον οτι η πρόταση αυτή που προβλέπει μόνο φόρους δεν εχει την παραμικρή σχέση με τον σύγχρονο αποδιοπομπαίο τράγο που δεν είναι αλλος απο το περίφημο μνημόνιο. Δεν εχει σχέση με τους ξένους τοκογλύφους και δανειστές που θέλουν να πιούν το αίμα του ελληνα φορρολογούμενου.

Αυτές είναι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ψήφισε ο ελληνικός λαός ακριβώς για να απαλλαγεί απο την φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που εξόντωσε την αγορά και την στέρησε απο κάθε ρευστότητα. Είναι η ελληνική πρόταση που γίνεται κάτω απο την πίεση των δανειστών αφενός και με βάση τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και εργασιακό  αφετέρου. Προκειμένου δηλαδή  να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση απο τις κόκκινες γραμμές που εξαρχής χάραξε τιμωρεί η ιδια και οχι κάποιο μνημόνιο την επιχειρηματικότητα και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δικαιούται ο καθένας πολίτης καλόπιστα  να ρωτήσει. Υπάρχει τελικά αριστερή πολιτική δίχως βαριά φορολογία; Και ποιά προοπτική ανάπτυξης εχει αυτή η χώρα οταν ολες οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα την κρίση αδιαφορούν παντελώς για τα προβλήματα του ιδιωτικού τομέα; Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι οτι μας πιέζουν οι δανειστές. Μα αν είναι ετσι γιατί επρεπε να περάσουν τέσσερις και πέντε μήνες για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία επιβολής νέων φόρων αφήνοντας την κατάσταση στην αγορά να χειροτερέψει. Αλλά αν τελικά και οι δανειστές επιμένουν στην εγκληματική πολιτική των μεγάλων φόρων τι σχέση μπορεί να εχει αυτή η πολιτική με την φιλοσοφία μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας με στήριγμα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας; Μήπως δεν είναι η Τρόικα τελικά αυτή που επιμένει σε μέτρα φορολογικής εξόντωσης των ελλήνων πολιτών αλλά πρόκειται για επιλογή της ιδιας της κυβέρνησης που εμφανίζεται αδιάλλακτη στο ζήτημα της κατάργησης δημοσίων φορέων και οργανισμών και της απαλλαγής του κράτους απο υπερβολικές σπατάλες και δαπάνες. Απο σκαναδαλώδη πολιτικά και συνδικαλιστικά προνόμια;

Οι υποτιθέμενες πιέσεις των δανειστών είναι το μόνιμο επιχείρημα που χρησιμοποιεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και ολες οι προηγούμενες για να δικαιολογήσουν την πολιτική της ολοένα και μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Δεν μας είπε κανείς ομως απο την κυβέρνηση αν οι σκληροί και αδιάλλακτοι δανειστές μας απαγόρευσαν τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, την εξοικονόμηση πόρων απο τη δραστική περικοπή της κρατικής σπατάλης και την κατάργηση εξοργιστικών  προνομίων στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ . Οι δανειστές απο την αρχή επέμειναν στην πάταξη της φοροδιαφυγής ,οχι ομως και στην εξόντωση οσων δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα. Για την αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απο 26% σε 29%  υπεύθυνοι είναι οι δανειστες που μας πιέζουν ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Δεν μας είπε κανείς ομως απο την κυβέρνηση γιατί  οι σκληροί και ακαρδοι αυτοί δανειστές δεν αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης να επανασυστήσει την ΕΡΤ και να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες  του υπουργείου Οικονομικών και τους σχολικούς φύλακες. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εκεί δικαιώθηκε ο αγώνας των εργαζομένων. Το κακό και με αυτή την κυβέρνηση είναι οτι αγωνιά για τους μισθούς και τις συντάξεις που πληρώνει το κράτος απο τους φόρους που επιβάλλει και δεν σκέφτεται τους μισθούς που δεν θα είναι σε θέση να εισπράξουν χιλιάδες ανθρωποι που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Οπως δεν σκέφτεται πως θα βρούν δουλειά οι εκατοντάδες χιλιάδες ανεργοι.

Με τους νέους φόρους που ερχονται  σε λίγο θα κυκλοφορεί ως ανέκδοτο οτι αυτή η κυβέρνηση δεν επιβάλλει υφεσιακά μέτρα.

                                         Χρήστος Αλεξανδρής     

Προσαρμοσμένη αναζήτηση