Στον «αέρα» σχεδόν 150.000 στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016 09:53 Στον «αέρα» σχεδόν 150.000 στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών;

Της Ευαγγελίας Κοζυράκη*

Τα περίπου 150.000 χορηγηθέντα από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (εν συντομία ΤΠΔ) στεγαστικά δάνεια σε ισάριθμους δημοσίους υπαλλήλους έχουν στο πρόσφατο παρελθόν απασχολήσει κατά κόρον την θεωρία και την νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο χρόνο ερμηνείας και εφαρμογής του γνωστού ως “νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά” (Ν. 3869/2010) από τα καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδια Ειρηνοδικεία, παρατηρήθηκε το όχι σπάνιο “νομικό φαινόμενο” της εκδόσεως αντιφατικών δικαστικών αποφάσεως πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, όπως οι αξιομνημόνευτες υπ' αρ. 15/2011 & 48/2011 Ειρ. Αθηνών καθώς και υπ' αρ. 4/2011 Ειρ. Πατρών.

Οι αποφάσεις αυτές προς απογοήτευση των χιλιάδων δανειοληπτών του ΤΠΔ, έκριναν ότι αυτοί δεν εμπίπτουν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άνω ν. 3869/2010 για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνειά τους, διότι σε αυτά εφαρμόζεται η γενική ρύθμιση του άρθρου 25 παρ. 6 του Ν. 3867/2010,  σύμφωνα με την οποία, με απόφαση του ΔΣ του ΤΠΔ, δύναται ο οφειλέτης να ορίζει με αίτησή του τους όρους εξυπηρέτησης του δανείου του, ενήμερου και μη. Λίγους μήνες μετά, εκδόθηκε η πρώτη ευνοϊκή για τους χιλιάδες δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους, υπ' αρ. 1/2012 απόφαση του Ειρ/κείου Καλύμνου, που ερμήνευσε διασταλτικά την έννοια του γενικού συμφέροντος, κρίνοντας ότι δια του “νόμου Κατσέλη” σκοπείται η οικονομική ελάφρυνση των δανειοληπτών από την υπερχρέωση κι άρα τυγχάνει εφαρμογής και ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ΤΠΔ.

Τελικά, οριστική απάντηση στο φλέγον ζήτημα που απασχόλησε επί πενταετία Θεωρία και Νομολογία ως προς την υπαγωγή ή μη των χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων του ΤΠΔ στον ευνοϊκό νόμο 3869/2010, έδωσε το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ' αρ. 1031/2015 απόφασή του. Σε αυτήν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Βασ. Θάνου-Χριστοφίλλου, αποφάνθηκε ότι στη γενική ευμενή ρύθμιση του νόμου Κατσέλη, υπάγονται οφειλές στεγαστικών δανείων που χορήγησε το ΤΠΔ σε δημοσίους υπαλλήλους και τα οποία δάνεια εξοφλούνται δια της εκ του νόμου επιτρεπομένης προ-εκχώρησης του οριζομένου επί των μηνιαίων απολαβών του οφειλέτη ποσοστού.

Εν τω μεταξύ, καθ' όλο το χρονικό διάστημα 2011-2016 το ΤΠΔ προχώρησε σε ευνοϊκές εξωδικαστικές ρυθμίσεις καθυστερούμενων στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατά περίπτωση άγγιζαν μειώσεις στις οφειλόμενες μηνιαίες δόσεις έως και 50% επί των αρχικών, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανακούφιση σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων, των οποίων οι μισθολογικές απολαβές είχαν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ. Οι ρυθμίσεις αυτές που συνομολογήθηκαν για ανώτατο χρονικό διάστημα πέντε ετών, λήγουν στις 31/12/2016!

Ενόψει της προβλεπομένης εκκρεμότητας που θα προκύψει με την έλευση του νέου έτους, το ΤΠΔ έλαβε την υπ' αρ. 3595/3/22-11-16 απόφασή του ορίζοντας νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρυθμίσεων για τα δάνεια του στεγαστικού τομέα. Η νέα πολιτική ρυθμίσεων περιλαμβάνει μια σειρά τριών εναλλακτικών λύσεων, μεταξύ των οποίων η 20ετής επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση έως 50% του ισχύοντος επιτοκίου, και ο διαχωρισμός του δανείου σε εξυπηρετούμενο κατά 70% και εξοφλούμενο κατά 30% εντός δεκαετίας.

Ωστόσο, εν προκειμένω γεννάται το ερώτημα μέχρι την υποβολή (καταληκτική ημ/νία η 31η/3/2017) των χιλιάδων αιτήσεων για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση εκ μέρους των ενδιαφερομένων δημοσίων υπαλλήλων και την πολύ μεταγενέστερη επεξεργασία αυτών εκ μέρους του ΤΠΔ, ποιο καθεστώς θα ισχύσει; Αυτό της σιωπηρής παράτασης των μέχρι 31/12/2016 ισχυουσών ρυθμίσεων ή το προϊσχύον καθεστώς της παρακράτησης από τον μισθό του συνόλου της αρχικής δόσης; Διότι στη δεύτερη αυτή περίπτωση, χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του ΤΠΔ, θα βρεθούν αντιμέτωποι κυριολεκτικά με το φάσμα της πείνας, αφού θα εξανεμισθούν στους προσεχείς μήνες οι λογαριασμοί μισθοδοσίας τους.

Προς αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων εξελίξεων, δέον όπως το ΤΠΔ προβεί άμεσα στις απαιτούμενες διευκρινίσεις και ενέργειες.

* Η κ. Ευαγγελία Κοζυράκη είναι Δικηγόρος Αθηνών, Ειδική Επιστήμονας ΣτΚ, τέως Νομική Σύμβουλος ΥΕΘΑ.

liberal.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση