Η εφημερίδα «Goal» παρουσιάζει τα... κατορθώματα της ομάδας του Μαρτίνου - Αφιέρωμα!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014 18:48 Η εφημερίδα «Goal» παρουσιάζει τα... κατορθώματα της ομάδας του Μαρτίνου - Αφιέρωμα!

«WHO IS OPOUNTIOS;» (Του Τάσου Κιούση)

Στις 7 Μαρτίου του 2001 ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον αναρωτιόταν μετά το ματς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στον Παναθηναϊκό «who is Giourkas;» - προσπαθώντας να δείξει την απορία του για τον πρωτάρη Γιούρκα Σεϊταρίδη ο οποίος είχε κάνει «εκκωφαντικό» ντεμπούτο με γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Παραφράζοντας την πασίγνωστη πλέον φράση του Σκοτσέζου τεχνικού, αρκετοί ήταν εκείνοι που το απόγευμα της Κυριακής, μετά το εκπληκτικό 7-0 κόντρα στην Κοζάνη, αναρωτήθηκαν «ποιος είναι ο Οπούντιος;»

To «Goal», με αφορμή τα κατορθώματα της ομάδας του Μαρτίνου στον 2ο όμιλο της Γ' Εθνικής (καλύτερη επίθεση της κατηγορίας με 15 γκολ), σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για αυτήν.

Ενα χωριό μόλις 2.500 κατοίκων

Το Μαρτίνο είναι ένα χωριό περίπου 2.500 κατοίκων και βρίσκεται στη Φθιώτιδα, συνορεύοντας σχεδόν με τον νομό Βοιωτίας. Ανήκει στον Δήμο Λοκρών της επαρχίας Λοκρίδας και έχει αρκετά μεγάλη διαδρομή στο πέρασμα του χρόνου. Ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1383 μ.Χ. ως οικισμός στη σημερινή του τοποθεσία και οφείλει το όνομά του στον Μαρτίν Μουζάκη, αρχηγό φατρίας Αρβανιτόφωνων και Ελληνόφωνων εποίκων από τη Βόρεια Ηπειρο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης μία από τις σημαντικότερες μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας ήταν αυτή του Μαρτίνου, που διεξήχθη στις 29 Ιανουαρίου του 1829.

Η προέλευση της ονομασίας

 

Το όνομα Οπούντιος προέρχεται από την Οπούντια Λοκρίδα, η οποία αποτελούσε ένα τμήμα της Λοκρίδας βόρεια της Φωκίδας και βορειοδυτικά της Βοιωτίας, κατά μήκος του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, από τις Θερμοπύλες κοντά στον Μαλιακό κόλπο μέχρι την πόλη Αλαί (σημερινός Θεολόγος). Ουσιαστικά, είναι περίπου η σημερινή περιοχή της επαρχίας Λοκρίδας του νομού Φθιώτιδας. Πρωτεύουσα ήταν ο Οπούς (σημερινή Αταλάντη) που άκμασε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και από αυτήν οι κάτοικοι ολόκληρης της Ανατολικής Λοκρίδας ονομάζονταν Οπούντιοι Λοκροί.

Τον «έχτισε» ένας αρχιτέκτονας

Πρόεδρος και ο άνθρωπος που οδήγησε τον σύλλογο από την Α' κατηγορία Φθιώτιδας μέσα σε μια διετία στην παρθενική συμμετοχή της στην Γ' Εθνική είναι ο Μιχάλης Μπάτσος. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και με καταγωγή από το Μαρτίνο, ο «ισχυρός άνδρας» του συλλόγου έβαλε τάξη και τα αποτελέσματα έγιναν ορατά αμέσως. Ενας άνθρωπος με αρκετά μεγάλη δράση στην τοπική κοινωνία καθώς το 1998 και το 2002 υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Οπουντίων, ενώ το 2010 έθεσε υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

 

 

Ο «Γιαννιώτης» Σωτηρίου και οι ντόπιοι
Το έτος ίδρυσης του Οπούντιου είναι το μακρινό 1932, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να αναδείξει κάποιον ποδοσφαιριστή με αξιοπρόσεκτη πορεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, καταγωγή από το Μαρτίνο έχει ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Γιάννινα Δημήτρης Σωτηρίου, αλλά και οι ποδοσφαιριστές του Αλίμου Δημήτρης Καραμέρης και Αλέξανδρος Δάρρας. Πάντως, από την τωρινή ομάδα δεν λείπει το στοιχείο της εντοπιότητας, καθώς σε αυτήν αγωνίζονται οι ντόπιοι Χρήστος Δουδούμης, Νίκος Κωτσαλάς, Γιάννης Γκριτζάπης, Γιάννης Μαλέρδος, Γιώργος Πέππας, αλλά και οι αδερφοί Βασίλης και Βαγγέλης Νικολόπουλος από τη γειτονική Λάριμνα.

Το «ξύλο» στη Νέα Αρτάκη

Πάντως, την Κυριακή δεν ήταν η πρώτη φορά που το όνομα του Οπούντιου ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα. Στο φινάλε της περασμένης περιόδου οι «πράσινοι» είχαν απασχολήσει και πάλι εξαιτίας των όσων συνέβησαν στην αναμέτρηση με τη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια στο τελευταίο παιχνίδι των μπαράζ ανόδου στη Γ' Εθνική. Το φινάλε βρήκε την ομάδα του Μάκη Ζαχαρόπουλου να πανηγυρίζει την άνοδό της, ωστόσο το «αντίτιμο» ήταν τεράστιο, μια και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές έπεσαν θύμα άγριου ξυλοδαρμού τόσο από τους αντιπάλους όσο και από οπαδούς της ομάδας της Εύβοιας, οι οποίοι μπήκαν στο γήπεδο. Μάλιστα, οι σκηνές που είχαν καταγραφεί από τον τηλεοπτικό φακό ήταν σοκαριστικές και την επομένη έκαναν τον «γύρο» της Ελλάδας μέσω των αθλητικών, και όχι μόνο, ιστοσελίδων. Ακόμα και σήμερα κανείς στο Μαρτίνο δεν έχει ξεχάσει τα όσα συνέβησαν, και μάλιστα υπάρχει το παράπονο πως ουδείς από τους υπευθύνους τιμωρήθηκε, αν και ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση που έχει φτάσει μέχρι τα ποινικά δικαστήρια.

Ο ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται εδώ και περίπου μια τριετία ο Μάκης Ζαχαρόπουλος. Ο τεχνικός με καταγωγή από τον Αγιο Σεραφείμ Φθιώτιδας υπήρξε από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το τοπικό ποδόσφαιρο τις δεκαετίες ΄70 και ΄80, καθώς αγωνίστηκε ως δεξιός ακραίος αμυντικός στην Α΄ Εθνική για επτά σεζόν στον Πανιώνιο, με τον οποίο κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1979, ενώ ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος της μεγάλης κατηγορίας. Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε με την ομάδα της Νέας Σμύρνης στο Κύπελλο Κυπελλούχων, στην ιστορική πρόκριση επί της Τβέντε και στον άτυχο αποκλεισμό από την Γκέτεμπορκ. Τερμάτισε την καριέρα του στην Α΄ Εθνική το 1984. Αναφορικά με την προπονητική του σταδιοδρομία έχει δουλέψει σε αρκετές ομάδες της ΕΠΣ Φθιώτιδας, ωστόσο έχει συνδέσει το όνομά του με τον Οπούντιο καθώς βρισκόταν στον πάγκο του και στη προ περίπου μια πενταετίας συμμετοχή στην Γ' εθνική

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση